Centre d’Estudis Ignasi Iglésias

Foto: Ajuntament

Ignasi Iglésias és una figura cabdal del teatre català de finals del segle XIX i principis del XX. Nascut a Sant Andreu, aquest poeta i dramaturg va conrear un teatre rebel i molt compromès socialment, i després va tenir molt èxit en el camp de la comèdia noucentista, tot i que mai no va deixar de preocupar-se pels maldecaps que patien els seus contemporanis. Avui, la casa on va néixer, ubicada al carrer que porta el seu nom, és un petit homenatge al seu esperit crític i a la seva conscienciació, perquè acull el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, dedicat a la investigació i a la difusió de la història i el patrimoni dels seus veïns del barri i de la ciutat.

Cap a l’any 1982, un grup d’andreuencs interessats en la història i en la difusió van promoure la creació d’aquest espai, que va néixer amb el nom d’Arxiu Històric de Sant Andreu de Palomar i després es va transformar en l’actual Centre d’Estudis Ignasi Iglésias. L’objectiu principal de l’entitat és la investigació i la divulgació de l’antic poble de Sant Andreu. Tot i això, molts dels treballs que duen a terme els investigadors no només se centren en el coneixement de l’antiga vila, sinó en el conjunt del pla de Barcelona com un amfiteatre format pels pobles que van envoltar la ciutat i que des del 1897 van ser annexionats.

Un centre de recerca molt actiu

A banda de ser un arxiu de referència, el centre col·labora activament en la dinamització de la vida associativa andreuenca i assessora tothom qui cerqui coneixement sobre la història de Sant Andreu. Precisament amb l’objectiu de divulgar coneixements i fer-los arribar al màxim de gent possible, organitza regularment activitats populars diverses, com ara la publicació de la revista Finestrelles.

També programa conferències, cursos d’història i d’humanitats, itineraris guiats per historiadors del centre o exposicions, entre les quals destaquen les dedicades a la nevada del 1962, a la festa major de la població, a la guerra de Successió espanyola arran del 300 aniversari del setge de Barcelona del 1714 i a la figura de l’historiador i capellà Joan Clapés en els 75 anys de la seva mort. L’entitat també és capdavantera de l’homenatge a Ignasi Iglésias, efemèride que es porta a terme al voltant de la commemoració de la seva mort, cada 9 d’octubre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram