gat Botero

Foto: Ajuntament

Recentment es va morir l’escultor colombià Fernando Botero, conegut popularment pel volum de les seves escultures. I curiosament una de les seves obres més rellevants, i més estimades, és l’emblema de la rambla del Raval. Es tracta del Gat de Botero, que des de fa vint anys contempla i és testimoni de tot el que passa al passeig i que s’ha convertit, no només en un símbol del Raval, sinó de la ciutat de Barcelona.

La Rambla del gat gros

l famós gat va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1987, però durant uns quants anys va estar voltant per la ciutat, cercant el seu espai. Primer es va ubicar al parc de la Ciutadella, a prop dels felins del Zoo. Després el van portar al costat de l’Estadi Olímpic i, com que no acabava d’encaixar-hi, uns anys més tard el van col·locar en una petita plaça darrere de les Drassanes de Barcelona. Finalment, el 2003 es va decidir posar-lo al final de la rambla del Raval, que s’havia remodelat recentment per convertir-la en el centre neuràlgic del barri del Raval.

El monument de Botero va voltar per la ciutat fins que el 2003 es va instal·lar al Raval

El monument de Botero és molt més que un gat gros. Representa un element de la nostra quotidianitat, però amb unes proporcions desmesurades, un tret característic de l’artista. Segons explica una llegenda urbana, aquest gat de bronze de set metres de llargada, dos d’amplada i dos d’alçada n’evoca un de real que va deambular per Barcelona durant quinze anys fins a trobar un propietari, com el de Botero.

Tot i que inicialment el gat era el convidat de pedra, o de bronze, el fet és que ha acabat convertint-se en una icona de la nova rambla del Raval. El passeig és un bon lloc per fugir del brogit més intens dels carrerons interiors del barri mentre es contempla anar i venir la gent que hi passa cada dia tot passejant o cap a la feina.

L’obertura d’aquesta gran artèria que travessa el barri des del carrer de l’Hospital fins al de Sant Pau va representar un canvi important per a l’antic Barri Xino. Fruit de la renovació de l’espai, molts cafès i restaurants s’hi van instal·lar i avui la rambla és el lloc triat per a les nombroses activitats culturals que els veïns i veïnes hi porten a terme, especialment durant els mesos de bon temps.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram