sarria-sant-gervasi-barres

Els resultats del districte el 12M, en percentatge de vot. Infografia: Línia Sarrià

Les eleccions al Parlament del 12 de maig van deixar una còmoda victòria del PSC al conjunt del país amb 42 escons. Un triomf que també es va produir a Barcelona, però no al districte, on es va forjar el bon resultat electoral que els populars van tenir a la ciutat. De fet, la candidatura d’Alejandro Fernández va aconseguir fer el “sorpasso” a Junts+, que va ser la segona opció preferida al districte.

La diferència entre els de Puigdemont i el PP va ser de només 69 vots. Fernández en va obtenir 18.524, un 26,5% del total, mentre que Junts+ va arribar als 18.455, un 26,4% de les paperetes. Tots dos partits van registrar enguany millors resultats que en les darreres eleccions catalanes.

El PSC, que va ser la tercera força més votada, va assolir al districte uns millors resultats que a les autonòmiques del 2021. Malgrat que va quedar lluny de la primera plaça i dels resultats globals al país, els socialistes van recollir 13.710 vots (un 19,6% del total) a Sarrià-Sant Gervasi. Aquestes xifres suposen un increment de 687 paperetes, 1,2 punts respecte del 18,4% de les eleccions autonòmiques precedents.

Davallada d’ERC i Vox

A Sarrià-Sant Gervasi, com arreu del país, es va fer evident la derrota d’ERC, el gran perdedor de la nit. Els republicans van passar de 33 a 20 diputats i van convertir-se en el tercer partit a la cambra. Els resultats van ser encara pitjors al districte, on van quedar cinquens. Aquí, ERC només va convèncer un 7,3% dels ciutadans. Els 5.087 vots recollits per Pere Aragonès van suposar una baixada de 2.728 respecte de les anteriors eleccions al Parlament. De fet, la distància amb Junts+ va ser de 19,1 punts, gairebé tres vegades més gran que al conjunt del territori.

La jornada electoral al districte tampoc va ser bona per a VOX, que va patir una patacada similar a la dels republicans. L’extrema dreta va aconseguir mantenir-se com a quarta opció a Sarrià-Sant Gervasi, però amb 5.587 vots. En va perdre 2.181 respecte del 20221. La candidatura d’Ignacio Garriga va atreure un 8,3% dels suports.

La sisena força, tant al Parlament com al districte, la va ocupar Comuns Sumar després d’obtenir sis diputats, dos menys. A Sarrià-Sant Gervasi, la candidatura de Jèssica Albiach va mantenir uns nivells de suport semblants als de les últimes eleccions al Parlament, amb 3.023 vots (4,3%), 128 menys.

La CUP perd suport

La nit electoral també va ser negativa per a la CUP. A la cambra catalana, els anticapitalistes van passar de 9 a 4 diputats i al districte van cedir gairebé 1.000 vots, un terç dels aconseguits el 2021. La candidatura de Laia Estrada va ser l’escollida per un 2,6% dels veïns.

Finalment, l’extrema dreta independentista d’Aliança Catalana, que va aconseguir dos diputats, va recollir 1.324 vots (1,9%) a Sarrià-Sant Gervasi. Ciutadans, per la seva banda, va certificar la seva defunció i només va sumar 455 vots, un 0,7% del total.

Barcelona, vermella

Els resultats de ciutat van deixar una victòria incontestable del PSC. Els socialistes van recollir el 28% dels suports (183.739 vots), amb una àmplia distància sobre Junts+, que va ocupar el segon lloc (19,7%, gràcies a 129.686 vots) Una de les sorpreses de la nit va ser el tercer lloc del PP (13,7%), que va quedar per davant d’ERC (12,9%). Comuns-Sumar va ser la cinquena formació (8,9%), Vox la sisena (6,2%), la CUP la setena (4,7%) i Aliança Catalana la vuitena (2%).

Llista més votada a cada barri de Barcelona

Infografia: Línia Sarrià

Populars i juntaires es reparteixen el districte

Pel que fa als barris de Sarrià-Sant Gervasi, l’èxit de les candidatures va quedar repartit. El PP va ser la força més votada a tres dels sis barris del districte, mentre que els de Junts+ ho van ser en els altres tres. Així i tot, les diferències en el nivell de suport van ser notables.

A Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, Puigdemont va ser el més votat, amb un 31,6% dels vots, el seu millor resultat al districte. En segona posició va quedar el PSC (20,2%) a molta distància d’ERC (11,1%). Aquí, el PP (10,7%) es va haver de conformar amb els nivells de suport més baixos del districte.

Les posicions van ser similars al Putxet i el Farró. Junts+ (28,5%) va ser la primera força, amb un 28,5%. El PSC va quedar segon, amb un 21,1%, però a menys distància dels tercers, el PP (16,8%). ERC va quedar quarta, amb poc més del 10,3%. Sarrià també va situar Puigdemont (29%) com el candidat més votat. Els populars (23,1%) van escalar fins a la segona plaça. Illa va ser tercer amb un 19,7% dels vots, allunyat d’ERC (8%), quart partit.

Més d’un de cada tres votants (36%) de les Tres Torres van confiar en el PP, que va aconseguir els seus millors resultats. La segona posició va ser per a Junts+ (24,3%) i el PSC (17,5%) va tancar el podi. Aquí, VOX (10,2%) va escalar fins a la quarta plaça. La distribució es va repetir a Sant Gervasi-la Bonanova: PP (30,4%), Junts+ (24,7%), PSC (19,7%) i VOX (9%). Uns resultats gairebé idèntics als de Sant Gervasi-Galvany, amb populars (30,3%), juntaires (24,8%), socialistes (19,2%) i l’extrema dreta (9,2%) repartint-se les candidatures més votades.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram