L’Ateneu està situat al número 29 d’Hort de la Vila. Foto: Twitter (@APSarria)

El col·lectiu de joves que des de fa poc més d’un any okupa un edifici abandonat del carrer Hort de la Vila, batejat com l’Ateneu Popular de Sarrià, està decidit a tirar endavant la transformació de l’espai tot i la polèmica que l’envolta. Així ho van deixar clar el 20 de gener, quan van presentar una campanya de micromecenatge per pagar les obres -demanen 5.000 euros- que volen fer.

L’anunci de l’Ateneu de Sarrià va arribar després d’unes setmanes de polèmica. Tot va començar quan a principis de febrer el col·lectiu va reokupar l’espai després de denunciar que el Districte havia canviat el pany de la porta aprofitant unes obres per conèixer l’estat de la casa. Uns dies abans, el regidor Mòdol havia dit que els joves no tenien permís per accedir a la casa durant les obres, mentre que les entitats que gestionen l’espai van assegurar que el Districte no els havia prohibit l’accés, sinó que van ser ells que van entregar una còpia de les claus.

Després d’aquests retrets entre les dues parts, la situació es va embolicar més el dia 3 de febrer. Aquell dia hi havia programada la presentació de l’aliança entre els col·lectius juvenils Arran Sarrià i Esberla. La cinquantena de persones que hi havia concentrades per assistir a l’acte no ho van poder fer, ja que dues unitats d’antiavalots i dues patrulles de la Guàrdia Urbana van bloquejar l’entrada de l’edifici. Tres hores més tard de la seva arribada, però, els agents de la policia municipal van marxar. Posteriorment, l’acte es va celebrar amb la lectura d’un manifest a l’interior de la casa.

Un dels membres de l’Ateneu Popular, en Joan, afirma a Línia Sarrià que la relació amb el Districte “ha canviat molt” des de l’arribada de Mòdol. “No hi ha voluntat de diàleg i ens assabentem de les coses per la premsa”. Tot i això, aquest membre de l’Ateneu deixa clar que “seguirem tirant el projecte endavant”. En un comunicat publicat el 4 de febrer, des de l’Ateneu ja van afirmar que “l’Ajuntament ha trencat les relacions amb nosaltres”.

De fet, cal recordar que, en una entrevista a aquesta publicació només accedir a la regidoria, Mòdol va afirmar el següent en relació al cas. “No tenim la seguretat, no tenim el consens i, el que és pitjor, el que ens arriba de veïns és que no se’ls hi deixa entrar”.

EXPLICACIONS POLÍTIQUES
Que la polèmica que envolta el cas està creixent va quedar demostrat el passat 16 de febrer, quan la situació es va tractar a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania i Participació. En absència del regidor Mòdol, l’encarregat de donar explicacions va ser el primer tinent d’alcalde i exregidor del Districte, Gerardo Pisarello. Pisarello va explicar que la intervenció de la Guàrdia Urbana es va produir “per fer complir l’ordre de cessament provisional per garantir l’estabilitat de l’edifici”.

Les explicacions de Pisarello, però, no van satisfer l’oposició. Ni la CUP, que defensa l’Ateneu, ni CiU, PP i C’s, que demanen l’expulsió del col·lectiu. El regidor de la CUP, Josep Garganté, va parlar d’actuació “esperpèntica” de la Guàrdia Urbana. Des de CiU, Jordi Martí va criticar la “connivència i permissivitat” del govern amb els okupes i va definir la situació com “un gran despropòsit”.

PLAQUES FRANQUISTES
D’altra banda, un altre dels col·lectius de joves que ha estat notícia aquests dies és l’Assemblea de Joves de Cassoles. Una trenta de membres d’aquest grup van retirar el passat 18 de febrer 24 plaques franquistes que encara hi havia en algunes façanes de blocs de pisos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram