L’espectacle està ambientat en l’època en què Barcelona va tornar a tenir cort reial, el 1714. Fotos: Districte

La desfeta d’Almansa obliga el jove aristòcrata Llibert Folch de Cardona a abandonar la seva ciutat, València, fugint de l’ofensiva dels exèrcits del Duc d’Anjou. Barcelona, el seu nou destí, on la cort austriacista ha establert de manera provisional la seva seu, viu, tot i la guerra, un temps d’esplendor, alla moda. El jove Llibert participa de la intensa activitat artística i cultural de la cort, activitat que es veurà truncada pels esdeveniments dramàtics que van acompanyar el darrer tram de la guerra. Música, dansa i teatre en el context d’un període convuls per a Catalunya.

Aquesta és la sinopsi de l’espectacle Barcellona alla moda, l’acte que servirà per celebrar la Diada Nacional de Catalunya a Sarrià-Sant Gervasi. L’espectacle de dansa i música tindrà lloc dimecres 10 de setembre a les set de la tarda a la plaça del Consell de la Vila i anirà a càrrec de Vespres d’Arnadí, Barroc Ballet, la mezzo-soprano Marta Valero i l’actor Elies Barberà, entre d’altres.

L’espectacle narra, a través del protagonista Llibert Folch, els anys en què el rei Carles d’Àustria va marxar cap a Viena per heretar l’Imperi i, posteriorment, quan les tropes aliades, Anglaterra al cap, van abandonar definitivament Catalunya. Poc després, el 1714, Barcelona es rendia als borbònics.

El programa és extens i està compost de diverses peces musicals, entre les quals destaquen: Menuetto, de Luigi Boccherini; Pasacalles I del primer to, de Joan Baptista Cabanilles; Chantons la victoire, de Jean-Baptiste Stuck “Batistin”; Dormite, posate, pupille adorate, d’Alessandro Scarlatti; Obertura (suite) en Fa major, de Johann Joseph Fux; Aure, andate e baciate, de Tomaso Albinoni; Pianga pure in doppia vena, d’Andrea Stefano Fiorè; Farfalletta ch’arder suole, d’Antonio Caldara; Villanos, de Francesc Guerau; Aunque más vuele, fama tu pluma, de Sebastián Durón; Passepied, d’André Danican Philidor i José de Torres; Passacaille en Sol menor, de Johann Joseph Fux; i Le triomphe du Roy, de Charles Desmazures, entre altres.

La clausura del Tricentenari

L’espectacle Barcelona alla moda, ambientat en el 1714, servirà també per clausurar la commemoració del Tricentenari del 1714, que ha comptat amb un ampli programa d’activitats durant l’últim any i que s’ha estès per tots els barris del Districte.

El Tricentenari, fonamentat en quatre grans pilars –commemorar, reimaginar, cohesionar i projectar– ha servit per promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història, per una banda, i, per l’altra, aprofitar la commemoració per suscitar un debat sobre el nostre present i futur col·lectius. Un present i futur més intensos i il·lusionats que mai.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram