Cada any milers de pobles d’arreu de Catalunya encenen les seves fogueres de Sant Joan amb el foc de la Flama del Canigó. Enguany, i per primer cop, Sarrià s’ha volgut sumar a aquesta tradició acollint el proper 23 de juny aquest ritual en un acte que es farà a la Plaça Consell de la Vila, a les 21.30h.

LA FLAMA DEL CANIGÓ

La Flama del Canigó és el foc amb el que s’encenen bona part de les fogueres de la nit de Sant Joan d’arreu del país. Es calcula que amb el seu foc s’encenen unes 30.000 fogueres cada any.

La flama és tot l’any a la cuina del Museu de la Casa Pairal o Castellet de Perpinyà, i cada any el 22 de juny un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa el foc i fa el cim de la muntanya del Canigó, per encendre una foguera i des d’allà repartir-lo per tot Catalunya.

A trenc d’alba del 23 de juny, inicien el descens amb la Flama renovada. Aleshores, el foc es reparteix pels pobles mitjançant una llarga cadena de relleus, que van distribuint el foc amb tots els mitjans possibles -a peu, amb bicicleta, amb cotxe i fins i tot en llaüt- i és rebuda a cada vila per les autoritats locals.

Més enllà de la festa que l’acompanya, la Flama del Canigó té, des de que va néixer al segle XX, una simbologia i una història molt vinculada amb la persistència i la vitalitat de la cultura catalana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram