Els Castellers de Sarrià

Els Castellers de Sarrià, una de les entitats sense local. Foto: Twitter (@CdSarria)

A finals de gener del 2022 el regidor del Districte, Albert Batlle, es va comprometre a trobar en un termini de sis mesos un espai per a les entitats de la plataforma Construïm la Sarrienca de Sarrià. Un any i dos mesos després continuen sense espai i la plataforma es troba en un moment d’una certa debilitat.

El portaveu dels Castellers de Sarrià, Eduard Llorens, explica que després de la pandèmia a algunes entitats ja els va costar continuar i que, darrerament, hi ha hagut alguna desaparició, com és el cas de la Colla Bastonera. “És fàcil dir-ho ara, però si haguéssim tingut local abans de la pandèmia potser hi hauria hagut més resiliència per evitar que desaparegués”, afegeix Llorens.

Queixa de tres entitats

El cas és que Construïm la Sarrienca la formen 14 entitats, entre les quals hi ha els Castellers, els Tabalers (que tenen fins a tres grups), les Diablesses o la Colla Gegantera, entre altres. El que sempre han demanat és un espai on poder-se reunir al marge dels horaris que imposen equipaments com els centres cívics o les biblioteques i que també fos un lloc on cada entitat pugui guardar el seu material. “Som entitats formades per persones voluntàries que s’hi dediquen fora de l’horari laboral, per això és important tenir un local”, sentencia Llorens.

Tot i això, el portaveu de la colla castellera explica que l’Ajuntament sí que els va oferir un espai per entrar-hi el passat octubre, però totes les entitats el van desestimar perquè “estava en mal estat i no era prou gran per a tothom”.

Arran d’aquesta última proposta, la plataforma Construïm la Sarrianenca s’ha diluït una mica, afirma Llorens. Fet que confirma Xavi Vilanova, un dels membres dels Tabalers de Sarrià: “Entenem la dificultat de trobar espais grans que ens vagin bé a totes les entitats, però estan fent que sobrevisquem de la caritat d’escoles que ens cedeixen espais”.

Vilanova explica que el cas dels Tabalers és complicat perquè no poden assajar al carrer sense que cap veí es queixi, però tampoc disposen d’un local propi on poder “fer xivarri”. “Quan arriben les festes tothom vol que hi anem, però després ningú ens deixa assajar enlloc”, lamenta. En qualsevol cas, Vilanova acaba dient que ells defensen la cultura i que s’hauran de tornar “a coordinar les entitats de la plataforma” per aconseguir l’espai que reclamen.

Amb tot, el testimoni d’una darrera entitat que forma part de Construïm la Sarrianenca dona una mica més d’esperança.

La Núria Esteve, membre de les Diablesses i els Dracs de Sarrià, comparteix les sensacions de Llorens i Vilanova sobre el problema del lloc on deixar el material: “El drac és molt gran i vam demanar al Districte que ens el deixés guardar amb els Gegants. No vam rebre resposta i un dia vam decidir que el guardàvem allà igualment i ho han acceptat”.

Però l’aspecte positiu que explica Esteve és que, tot i que no van sortir contentes amb l’oferta de local de l’octubre, la possibilitat d’instal·lar-se a la torre de Can Ponsic, on actualment hi ha la Guàrdia Urbana i una escola de música, és prou factible: “Ho hem demanat de cara al nou govern com a petició a tots els partits. Només s’hauria de traslladar la policia i nosaltres hi cabríem de sobres”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram