Gegants Raval

Foto: Clàudia Segura / Martha Jordan

Més de 80 col·lectius, agents, entitats i associacions participen en el festival Raval(s), una programació sociocultural i artística formada per un gran nombre d’activitats, desenvolupades de manera col·laborativa entre les diferents comunitats que viuen i treballen al Raval. La cita és del 9 al 12 de novembre a diferents espais del barri.

Trobareu tota la programació sobre el festival a la pàgina web visitbarcelona.com/BCNX10.

L’objectiu de l’esdeveniment, que se celebra des de fa vint anys, és mostrar el talent de proximitat i com conviuen les comunitats: tots els diversos Raval(s) que hi ha al barri. El festival és una de les activitats del programa BCNx10, impulsat per l’Ajuntament amb fons de l’impost turístic i gestionat per Turisme de Barcelona.

Moltes novetats

Hem demanat a Gemma Ferreón, responsable de l’àmbit sociocultural de la Fundació Tot Raval, que ens avanci alguns dels moments clau de la pròxima edició. Ens ha destacat el concert de divendres a la sala Paral·lel 62, on actuaran grups emergents del barri triats entre més de quaranta propostes artístiques. A més, els grups protagonistes passaran a formar part del programa de músiques emergents de la sala, una de les més emblemàtiques de Barcelona, perquè aquest és també l’objectiu, segons Ferreón: “Vincular-los als projectes musicals que hi ha al barri i així impulsar la seva carrera i mostrar a tothom el talent musical que hi ha al Raval”.

Un dels objectius del festival és mostrar el talent que hi ha al barri del Raval

Un altre dels punts forts és l’Espai de Dones, que enguany s’amplia amb la involucració de moltes més entitats, les quals oferiran les seves aportacions, des de tallers de sexualitat, coaching menstrual o bricolatge fins a activitats culturals, com ara debats i sessions de curtmetratges.

I també ho és l’Espai Jove, amb danses urbanes, bàsquet i un taller d’arqueologia entorn del jaciment prehistòric de la plaça Folch i Torres. Aquest jaciment, un dels més grans d’Espanya, però també l’espai dels horts comunitaris o la gran festa del diumenge a la tarda a la rambla del Raval, “un lloc de trobada per a la cultura catalana i per a totes les altres cultures del Raval”, són bons motius “per anar canviant la narrativa del barri”. “Tenim moltes coses que no tenen res a veure amb el que es veu als mitjans de comunicació”, conclou Ferreón.