Els carrers s’engalanen per la setmana més màgica de l’any. Foto: Comissió de Festes del Carrer Finlàndia

Han passat 178 anys des que el barri va celebrar per primera vegada la Festa Major, però la il·lusió, el treball i el desig de viure uns dies màgics continuen sent iguals que fa gairebé dos segles.

D’aleshores ençà, la Festa Major ha viscut moments d’esplendor i d’altres més durs. Per exemple, a principis del segle passat més de 60 carrers es vestien de gala per celebrar els dies més màgics de l’any per al barri, però també va tocar viure temps tristos durant el franquisme, que va reprimir les manifestacions populars i festives arrelades al barri i al país durant anys. La Festa va desaparèixer durant unes dues dècades (entre 1960 i 1980), però la creació dels ajuntaments democràtics i l’empenta de les comissions van aconseguir fer-la ressorgir.

I així arribem fins als nostres dies, en un moment de creixement per a la Festa Major, que enguany se celebrarà entre el 22 i el 30 d’aquest mes.

L’INICI, AMB LA CERCAVILA
El calendari del primer dia de la Festa es repeteix any rere any, una prova de la bona acollida que té amb la gent del barri. Com ja és habitual, a dos quarts de set de la tarda de dissabte, la cercavila donarà el tret de sortida als actes. Els Geganters, la Banda del Triangle, els Tabalers i els Borinots participaran en aquest acte, que començarà als Jardins de Can Mantega i passarà per la plaça de Sants i el carrer de Sants fins a arribar al parc de l’Espanya Industrial.

Precisament en aquest espai es faran els altres dos grans actes del dia inaugural. El Ball de gegants, les actuacions de la Banda i les majorettes del Triangle, els Tabalers i els Borinots, que aixecaran castells al parc, s’encarregaran d’engrescar la gent abans del pregó, l’acte solemne i institucional amb el qual es dóna oficialment el tret de sortida a la Festa.

Aquest any, el periodista Alfred Picó serà qui, des del balcó de la Casa del Mig, s’adreçarà als santsencs i els desitjarà una bona setmana de Festa. L’edició d’enguany també serà la primera del nou regidor del Districte, Jaume Asens.

Festa inclusiva: dues visites per a gent amb discapacitat

Amb la voluntat d’arribar encara a més gent, l’organització de la Festa Major, amb la col·laboració de l’Ajuntament, ha organitzat dues jornades de visites audiodescrites pensades per a persones amb discapacitat visual.

D’aquesta manera, el dia 23 es farà un recorregut pels carrers de la zona nord (els dos trams de Vallespir i d’Alcolea, Galileu o Santa Cecília) amb un audiodescriptor que, juntament amb totes les persones que han participat en la decoració dels diferents carrers, verbalitzarà amb la màxima fidelitat les decoracions, els sostres i els detalls de les façanes. El recorregut es farà entre dos quarts de sis i les set de la tarda.

Aquestes jornades es completaran l’endemà amb el recorregut per l’itinerari dels carrers de la zona sud (Canalejas, Finlàndia, Sagunt o la plaça de la Farga), en el mateix horari que el dia anterior.

Tots aquells que vulguin participar en aquestes dues activitats poden inscriure’s fins al dia 21 trucant al telèfon 620 626 704 o enviant un correu a l’adreça [email protected].

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram