Amb els nervis de qualsevol persona que s’estrena en allò que l’apassiona, Jeroni Melgar ens rep pocs dies abans de començar la seva primera Festa Major com a president de la Federació. Melgar es mostra il·lusionat pel repte que assumeix i defensa el model únic de festa que es fa al barri.

Enguany s’estrena com a president de la Federació de la Festa Major de Sants. Com se sent a pocs dies perquè comenci?
Molt content, però pensa que el neguit i les papallones a l’estómac van a més a mesura que s’apropa el dia 22. Aquests dies he anat de bòlit i he tingut moltes reunions, però ha valgut la pena.

Vostè pren el relleu de Sònia Miró, que va presidir la Federació en les dues darreres edicions. Quins consells li ha donat?
He parlat amb ella i vull seguir amb algunes de les seves idees, que són les més recents, però jo sempre he estat a la Federació d’Alcolea de Dalt i ja coneixia els temes més importants de l’organització de la Festa. També cal escoltar altres presidents, com Francesc Mañé, perquè de tots es pot aprendre. Hi ha canvis respecte del que es feia abans, però sempre es poden adaptar coses.

També és nou el regidor, Jaume Asens. Ha parlat amb ell? Com han estat els primers contactes amb el nou Ajuntament?
Ens hem presentat, però sé que té molta feina posant-se al dia amb tots els temes de districte i ens hem reunit amb el conseller tècnic, Xavier Farré. De cara a la Festa Major de 2016 n’estic segur que tindrem molt més contacte amb el regidor. De totes maneres, el primer intercanvi d’impressions el considero força positiu.

Què n’espera del nou govern municipal?
Espero que compleixin amb les idees que porten. Fins ara no hem tingut cap gran problema amb el regidor que hi havia, encara que sempre hi ha petites diferències i discussions, però sempre ho hem pogut resoldre. Però la Festa està creixent i la principal ajuda ha de venir del Districte. També volem tenir més espai per aconseguir recursos.

Miró deia que trobaven dificultats amb algunes normatives. Pot canviar aquesta situació?
Personalment crec que sí, però la meva opinió és una i no necessàriament ha de representar la de les 18 federacions de carrers. Però no volem anar a buscar altres tipus de festa, volem continuar amb la nostra essència, amb el nostre esperit.

Ha aconseguit més implicació d’empreses i entitats a la Festa?
És una de les coses per les quals hem lluitat més. Com que la Festa creix, cada cop més empreses es volen vincular a nosaltres. Els ingressos del sector privat ajuden a cobrir on no s’arriba amb els ajuts públics.

Parlem dels carrers. Molts fan servir materials reciclats en la decoració. Tenen prou recursos?
No tenim més remei que fer-ho així. El que passa és que ho sentim molt més nostre, ho gaudim molt més, i quan arriba el dia en què algú t’ho espatlla et trenca l’ànima.

Com es treballa per preparar un carrer per a la Festa?
En el cas d’Alcolea de Dalt és una feina llarga, de 365 dies. Quan acaba una edició de la Festa ja comencem a pensar en la següent, i organitzem rifes, botifarrades, calçotades, loteries i el que calgui per recaptar diners. El que tothom veu a la Festa és el resultat del treball que molta gent ha fet durant tot l’any.

Malgrat tot, en el seu primer any al capdavant la Festa passa de 16 a 18 carrers. Creu que seguirà creixent?
Tant de bo, però no es pot créixer de qualsevol manera. Volem carrers que estimin la Festa, que vulguin la Festa, que no busquin el negoci. Han de saber que la Festa, durant tot l’any, els portarà feina. És gratificant, però és així. Ja hi ha alguns carrers que s’estan movent per poder entrar-hi, però hem d’anar amb molta cura. A més, els diners que rebem són els mateixos que quan érem 12 o quan érem 16 carrers, i les idees per obtenir diners arriba a un punt que s’esgoten.

Un dels objectius que s’havia marcat l’anterior presidenta era atraure gent d’altres districtes i turistes. Ho comparteix? Creu que s’aconseguirà enguany?
Ho comparteixo, però com he dit abans, cal mantenir l’essència de la nostra Festa. Que sigui un creixement natural, sense forçar-ho. En els darrers cinc anys hem crescut molt el nombre de visitants sense haver fet res de l’altre món.

Quines novetats tenen previstes de cara a l’edició d’enguany?
Sempre intentem que les actuacions musicals siguin variades i actuals. Per exemple, de cara al concert de l’acte central, que es farà el dia 25, al parc de l’Espanya Industrial hi actuaran la Fundación Tony Manero i La Málaga, que estrenarà el seu nou disc a l’actuació. Són grups que aporten qualitat a la Festa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram