menjar

Foto: Pixabay

Són prou coneguts els efectes saludables de la dieta mediterrània, però ara un estudi elaborat per diversos centres de recerca espanyols ha confirmat que la dieta mediterrània també pot contribuir a millorar la sostenibilitat mediambiental. Tot reduint el contingut d’aliments ultraprocessats en la dieta, podem disminuir la petjada mediambiental associada a l’alimentació.

Els aliments ultraprocessats són productes que contenen additius i conservants. Acostumen a contenir pocs nutrients i, en canvi, tenen un contingut elevat en greixos, sucres i sodi. Els processos industrials que afecten aquests productes no només els fan menys saludables, sinó que, segons l’estudi publicat a Science of The Total Environment, també fan augmentar el consum de recursos naturals, com ara l’ús de la terra, l’aigua i l’energia. També augmenten les emissions de gas amb efecte hivernacle a conseqüència del transport fins a les fàbriques de processament i, després, fins als consumidors finals. En canvi, la dieta mediterrània, rica en aliments naturals i, per definició, en productes de proximitat, redueix l’impacte mediambiental i és una bona estratègia per reduir les emissions de gasos.