nens menjant

Et deixem quatre punts per millorar l’alimentació dels nens. Foto: Freepik

L’estiu és ric en verdures i fruites i, a més, proporciona les circumstàncies més adequades per a la pràctica de l’esport. A la tardor, en canvi, la dieta s’omple d’aliments calòrics i es buida de fruites, i el sedentarisme es multiplica, per culpa del temps o de la mandra. El resultat de tot plegat és l’augment de pes i de mal humor en general, sobretot després de Nadal. L’alternativa és una dieta rica en cereals, verdures, fruites de temporada, llegums, peix i oli d’oliva, una fórmula que té uns efectes beneficiosos per a la salut, especialment en els infants.

Les dietes dels nens i nenes, per la raó que sigui, abusen de tots els elements que s’haurien de restringir o fins i tot eliminar: els greixos saturats, els sucres refinats, les begudes ensucrades i els snacks. Cal substituir-los pels aliments recomanats i alhora establir pautes i horaris clars. Menys racions i més àpats és un bon lema. Concretament, cinc àpats al dia seria una bona mitjana. El més important d’ells és l’esmorzar, que s’hauria de fer a casa i incloure lactis, cereals i fruita o sucs de fruita fresca. En general, cal incrementar el consum de fruita i de verdura, menjar més peix i consumir molta més farina integral.

Les claus

  • Calories: cal limitar el consum d’aliments rics en calories i menjar menys carn amb greixos visibles o pell i embotits.
  • Cuina: no hauríem d’acostumar els infants als fregits, sinó promoure altres preparacions com el vapor, la planxa, el forn o els guisats.
  • Menús: els àpats han de ser una experiència grata per als infants, per això cal oferir-los menús saludables, però atractius.
  • Sedentarisme: de poc serveix seguir una dieta saludable si no practiquem esport o fem una mica d’exercici físic.