La PAH intentant aturar divendres un desnonament al carrer Revall. Foto cedida

Una família de Martorell va ser desnonada divendres del pis del carrer Revall, 16-18, que havia estat casa seva durant els últims quatre anys i que és propietat de CriteriaCaixa (CaixaBank). Una seixantena de persones, convocades per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) del Baix Llobregat Nord, es van concentrar a les portes d’aquest bloc ocupat per mirar d’aturar el desallotjament, però no van poder fer res davant l’actuació d’una vintena d’agents dels Mossos d’Esquadra.

Aquest era el cinquè intent de fer fora de casa la família del Mustapha, que abans d’això havia vist com dos desallotjaments quedaven ajornats als jutjats i dos més s’aturaven al seu portal, en l’últim moment. El cas d’aquesta família de tres membres –un matrimoni de 65 anys amb una filla de 21– ha despertat especialment la indignació de la PAH, tant per la situació en què es troben com per la manera en què es va executar el desnonament.

Què passa amb el padró?

En Carles, membre de l’entitat en defensa de l’habitatge, explica que, malgrat tenir reconeguda la condició de vulnerabilitat, en Mustapha, la seva dona i la seva filla no han pogut accedir a la mesa d’emergència de la Generalitat (que els podria oferir un lloguer social) perquè “no estan empadronats”. “El padró és el problema més important que hi ha a Martorell”, assegura, alhora que recorda que “els ajuntaments tenen l’obligació d’empadronar els seus veïns encara que visquin al carrer o a un pis ocupat”. Això, diu, a Martorell no passa: “Com que no es poden negar a empadronar ningú, el que fan és allargar el procés fins a l’infinit”, lamenta.

A preguntes de Línia Nord, l’Ajuntament de Martorell no ha aclarit la situació d’empadronament d’aquesta família ni si ha tingut accés o no a la mesa d’emergència per obtenir una alternativa residencial.

Desplegament policial

La PAH també es queixa del desplegament policial que hi va haver divendres per fer efectiu el desnonament. “Van venir quatre cotxes i quatre furgonetes dels Mossos”, relata en Carles, que ho considera excessiu tenint en compte que “el perfil d’aquesta PAH no és precisament jove i combatiu” i que els seus integrants només van oposar resistència passiva. A més, diu que la tensió del moment va fer que dues ambulàncies s’haguessin de desplaçar al carrer Revall per atendre “activistes que havien patit un atac d’ansietat”.

En Carles també critica que, després de fer-los fora de l’edifici, els Mossos van identificar totes les persones que havien protestat contra el desallotjament.

El futur de la família

Des de l’Ajuntament afirmen que els serveis socials han fet “tot el possible per evitar el desnonament” de la família del Mustapha i que ara la prioritat és oferir-los “atenció immediata”, que es tradueix en pagar-los un allotjament durant uns dies. Per a la PAH, aquesta ajuda és insuficient: “Després d’això no hi haurà cap alternativa més, perquè, insistim, no estan empadronats”.

Ni lloguer social ni padró: el cas d’una vintena de famílies de Martorell
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram