A molts pobles de Catalunya, quan arriba la Setmana Santa, se celebren dues tradicions populars: les caramelles i les processons. Malauradament, enguany, com ha passat amb altres expressions de la cultura popular, aquestes activitats s’han vist afectades per la maleïda pandèmia. Després d’un llarg any de patiment i milers de morts, continuem sota els efectes d’una malaltia que s’ha escampat per tot el planeta i que encara no està dominada, si bé ja són moltes les persones vacunades, sobretot les més grans.

Tot i això, algunes localitats catalanes no van renunciar a celebrar caramelles i processons, tot i que en alguns casos de manera simbòlica. A Badalona, amb l’arribada de la primavera, també és costum celebrar la Festa Medieval Pirates a Badalona, si bé l’any passat no es va poder fer cap acte dels que hi havia programats. Per això, les entitats organitzadores d’aquests actes, enguany han decidit mantenir viva la flama de la festa i dur a terme diferents activitats durant una bona part del mes d’abril. Evidentment, amb les mesures sanitàries necessàries per evitar qualsevol problema.

Així doncs, es podran visitar tres exposicions, una de les quals està instal·lada a la biblioteca Canyadó i les altres dues a la Masia de Can Canyadó. A la primera, s’hi poden veure alguns dels vestits, estendards i armadures de la festa; a les altres, dibuixos de les masies de Badalona –un patrimoni que cal conèixer i conservar, si bé algunes ja han desaparegut per manca de manteniment i interès dels seus propietaris o de l’Ajuntament– i els escuts de les cases de Badalona, realitzats per l’Associació Catifaires de Badalona.

Altres activitats programades són xerrades i conta contes. El 13 d’abril, a les 19 hores, al Museu, l’amic Abraham Giraldés ens parlarà de les ermites de la serralada Marina, i el 15 d’abril, a les 17.30 hores, a la biblioteca Canyadó, l’amic Joan Rosàs ho farà sobre les masies de Badalona. Els contes s’explicaran durant diferents dies i en diversos llocs de la ciutat, gràcies a la col·laboració dels amics de les escoles bressol Valonsadero i Els Barrufets i del grup de teatre Màgic Empenta. El grup juvenil Kaja, a través de les xarxes, ens comentarà què hi ha darrere de la Festa Medieval.

Finalment, els actes centrals se celebraran els dies 23, 24 i 25 d’abril. Seran, segur, espectaculars el repic de campanes i els trons a Sant Jordi. A la nit del dia 23, s’hissarà la bandera a la torre de la Masia i s’enlairaran 23 coets tronadors mentre les campanes de Santa Maria –també hi ha prevista una visita guiada a l’església– repicaran en honor de Sant Jordi. Aquest acte també servirà per no oblidar-nos de Joan Novell, que ens ha deixat i que estava molt implicat en la cultura popular de Badalona. Els amics Bufons de Foc, els Bufons de Toc i els Campaners seran els encarregats d’assegurar l’èxit d’aquestes activitats.

El 24 d’abril, des de primera hora del matí es podrà gaudir de productes d’alimentació i begudes de la terra a la plaça de la Baixadeta. A les 11 hores, els pirates col·locaran la seva bandera a la platja dels Pescadors i a la nit una sorpresa no esperada, però sí desitjada per la seva espectacularitat, posarà fi a una festa popular que cal mantenir viva.

Els amics d’Àries Ferrus, el Club Nàutic Bétulo, l’escola de dansa Belly Soul i Sabors de la Terra seran els artífexs d’aquestes activitats, sense oblidar la imprescindible i necessària col·laboració de l’Ajuntament i el Museu de Badalona.

Evidentment hi ha moltes més entitats i persones que fan possible la Festa Medieval Pirates a Badalona i és gràcies a totes que es manté viu l’esperit d’aquesta celebració. I de ben segur que l’any que ve, sense malaltia ni restriccions sanitàries, tothom podrà gaudir d’una festa espectacular que arriba a la nostra ciutat amb la primavera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram