Estanis Alcover

El mes passat escrivia que “ens cal ser uns bons badalonins digitals”. I els administradors d’aquests ciutadans, què han de fer? Des d’aquesta columna d’opinió, he insistit en diverses ocasions que la digitalització dels serveis urbans permetria una millor qualitat i disponibilitat, així com una major personalització. A més, la transformació digital de Badalona comportaria la implantació de nous models de mobilitat més sostenibles i eficients, així com el desenvolupament de noves infraestructures intel·ligents. He d’entendre que aquests són els motius pels quals l’Ajuntament es va sumar al concepte de les ciutats intel·ligents, les smart cities, és a dir, les que utilitzen el potencial de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per promoure de manera més eficient un desenvolupament sostenible, millorar la qualitat de vida dels ciutadans i protegir la natura.

La ciutat de Badalona va estar present l’any passat en l’Smart City Expo 2023, on un miler d’expositors intentaven anticipar als urbanistes i polítics la nova era urbana de les ciutats intel·ligents. Enguany, l’Smart City Expo World Congress tornarà a la Fira de Barcelona, del 5 al 7 de novembre, i desitjo que hi tingui representació i presència activa. Algunes de les ciutats que han avançat la seva presència parlen ja de les qüestions que generaran més debat: automatització i control d’edificis, planificació urbana eficient, mobilitat urbana i transport públic sostenible, i gestió intel·ligent dels residus sòlids. I de ben segur que hi haurà encara més qüestions damunt la taula. Es tracta, ni més ni menys, que de millorar la vida dels ciutadans en aspectes tan bàsics com l’eficiència de les polítiques, la reducció del malbaratament i els problemes quotidians, sense oblidar la millora de la qualitat social i econòmica i la maximització de la inclusió social dels habitants. Un nou futur, vaja.

A Suècia fa temps que van pel bon camí. Aquesta setmana, la publicació Dagens Industri publica un article d’Olof Lindsten, un periodista freelance, titulat Els municipis s’uneixen digitalment per reforçar el poder i l’eficiència, on parla sobre Johan Magnusson, un professor d’informàtica de la Universitat de Göteborg que fa temps que prediu que el desenvolupament de la digitalització al sector públic serà significativament més ràpid que al sector privat, destacant especialment la nova tendència de fusions municipals digitals.

Johan Magnusson adverteix, però, que caminar cap a les smart cities no només cal veure-ho com una estratègia d’estalvi de costos, sinó que s’ha de veure com una manera d’enfortir la capacitat de desenvolupament de les ciutats.

Segons unes estadístiques de PwC sobre l’impacte de la transformació digital a les smart cities, el 85% dels líders de la transformació digital de les ciutats creuen que la tecnologia ha millorat la qualitat de vida dels habitants; el 90% creu que ha millorat l’eficiència dels serveis públics i el 80% afirma que ha millorat la seguretat de les ciutats.

Insto l’alcalde i el consistori a fer passes endavant amb tota la rapidesa possible en aquesta direcció inequívoca pel futur de Badalona, sense oblidar mai que en un procés de transformació marcat per les tecnologies digitals, el paper dels ciutadans continua sent clau. És a dir, la transformació de Badalona com a ciutat intel·ligent ha de ser un procés que requereixi la participació de tots els actors, des del sector públic i el privat, fins als ciutadans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram