Encara que escriure sobre el canvi climàtic no sigui nou ni original, és important no oblidar les causes que el provoquen i que ens poden explicar el perquè de les elevades temperatures i les tempestes torrencials que s’han produït aquest estiu, així com les seves conseqüències per al planeta i tots els éssers vius.

I deixarem les eleccions, els resultats, la valoració i l’atzucac en què vivim, com diuen alguns, per a una altra ocasió. Tenim temps.

El canvi climàtic, com sabem, és un fenomen que afecta el clima de la Terra a causa de l’augment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) produïts per l’activitat humana. Aquests gasos s’acumulen a l’atmosfera i fan que part de la radiació solar que arriba al planeta es reflecteixi i s’hi quedi atrapada, augmentant la temperatura mitjana global.

Les causes principals del canvi climàtic són el consum excessiu d’energies fòssils (petroli, carbó, gas natural), la desforestació, l’agricultura intensiva, l’ús de fertilitzants i pesticides, l’expansió urbana i la generació de residus. Totes aquestes activitats contribueixen a augmentar la concentració de GEH, com el diòxid de carboni (CO2), el metà (CH4), l’òxid nitrós (N2O) o els clorofluorocarbonis (CFC).

Les conseqüències del canvi climàtic són molt greus i variades i afecten tant els ecosistemes com tota mena d’organismes vius. Algunes de les més evidents són:

– L’augment del nivell del mar a causa de la fusió de les glaceres i l’expansió tèrmica de l’aigua. Això pot provocar inundacions, erosió costanera, pèrdua d’hàbitats i desplaçament de poblacions. A Badalona ho tenim molt present per la pèrdua de platges i el perill que suposa el traçat actual de la via fèrria.

– L’alteració dels patrons climàtics, amb fenòmens meteorològics més extrems i freqüents, com sequeres, onades de calor persistents, pluges torrencials, tempestes, mànegues, tornados i huracans. Això pot afectar la disponibilitat d’aigua, la producció agrícola, la salut humana i animal, la biodiversitat i la seguretat alimentària. Cal explicar el que ha passat aquest estiu i aquests últims dies?

Els països més pobres són els que més pateixen el canvi climàtic, tot i ser els que menys hi contribueixen

– L’augment de la temperatura mitjana global, amb diferents efectes segons les regions. Per exemple, a les zones polars es pot produir una reducció de la superfície gelada i una pèrdua d’espècies adaptades al fred, mentre que a les zones tropicals es pot produir una alteració dels corrents marins i una pèrdua de biodiversitat, especialment dels esculls de corall. Les imatges que ens arriben de les glaceres, per exemple, ens demostren que tot plegat no és cap broma.

– L’acidificació dels oceans, a causa de l’absorció de CO2 per part de l’aigua. Això pot afectar el metabolisme i el creixement dels organismes marins, especialment dels que formen closques o esquelets calcaris, com els mol·luscs, els crustacis o els coralls. Aquest estiu no han aparegut espècies no habituals a les nostres platges?

– L’augment de les malalties infeccioses i parasitàries, a causa de la proliferació de vectors com els mosquits o les puces, que poden transmetre malalties com la malària, el dengue o la leishmaniosi. Això ja està afectant tant els humans com els animals.

Un altre problema igualment preocupant és l’agreujament de les desigualtats socials i econòmiques a causa de l’impacte diferencial del canvi climàtic segons els països i les regions.

Els països més pobres i vulnerables són els que més pateixen les conseqüències del canvi climàtic, tot i ser els que menys hi contribueixen. Això ja està generant conflictes, migracions forçoses i crisis humanitàries. Hem d’oblidar el drama i la tragèdia, i les morts, de centenars de milers de persones que fugen del seu territori a la recerca de millors condicions de vida? I no només a conseqüència de les guerres.

Per tant, el canvi climàtic és un problema global que requereix una acció urgent i coordinada per part de tots els actors implicats: governs, empreses, organitzacions i ciutadans. Només així es podran reduir les emissions de GEH, podrem adaptar-nos als efectes ja inevitables del canvi climàtic i garantir un futur sostenible per a les generacions actuals i futures.

El que no es pot fer és carregar-li el mort als qui menys contaminació generen, mentre que els qui tenen responsabilitats i capacitat d’incidir-hi continuen negant el problema, i mentre altres que també tenen la possibilitat d’actuar per evitar la catàstrofe no apliquen les mesures necessàries per evitar-la i controlar-la.

Però, com que la vida continua i són dos dies, segur que a molts l’estiu també els ha permès viatjar, conèixer llocs increïbles, gaudir amb la família i els amics i les amigues i, sobretot, desconnectar i descansar. Ara ja som a casa, possiblement, amb més quilos. Toca fer règim i continuar amb la nostra rutina de cada dia. Això sí, amb il·lusió i alegria, ja que, com diuen alguns, venen temps convulsos i difícils.

Feliç retorn.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram