L’Estat espanyol és un dels pocs països europeus que menys ha variat les hores de treball en els últims 40 anys. Per contra, països com Alemanya, França o Àustria han reduït fins a un 18% les hores treballades anualment.

La jornada laboral a l’Estat espanyol és oficialment de 40 hores setmanals, una norma que és així des de 1983, quan es va modificar l’Estatut del Treballador. Aquesta modificació va suposar aprovar la jornada de 8 hores i ampliar les vacances anuals a 30 dies naturals (22 laborals), tal com ho coneixem avui dia. Per això, la qüestió de la reducció de la jornada laboral, sense pèrdua de salari, és un tema que ha cobrat força en els últims temps, ja que es mantenen les 40 hores setmanals des de fa dècades.

Els impulsors d’aquesta mesura argumenten que hi ha diversos motius que la justifiquen, com l’augment de la productivitat, la millora de la qualitat de vida i la creació d’ocupació. Segons dades del Banc Mundial, la productivitat per hora treballada a l’Estat espanyol ha crescut un 15% entre el 2000 i el 2019, mentre que els salaris només han augmentat un 1% en el mateix període. Això significa que els treballadors estan produint més valor amb menys temps, però no estan rebent una compensació adequada.

A més, reduir la jornada laboral podria tenir efectes positius sobre la salut, el benestar i l’equilibri entre la vida personal i professional, així com sobre el medi ambient, en reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Per últim, una altra raó és que també es podria fomentar la creació d’ocupació, ja que es necessitarien més persones per cobrir les mateixes tasques amb menys hores.

Som molts els que pensem que la reducció de la jornada laboral a 35 hores setmanals és una mesura necessària i beneficiosa per a la societat, ja que això permetria als treballadors i les treballadores disposar de més temps lliure per a dedicar-se a les seves aficions, a la família o a la formació. Aquesta mesura també redundaria en una millora de la seva salut física i mental, i de la seva satisfacció laboral.

Segons diversos estudis, malgrat aquesta reducció horària en alguns països de la Unió Europea, s’ha demostrat que ha millorat la productivitat. Una altra raó és aconseguir incrementar l’ocupació entre les persones joves, ja que és escandalós el percentatge de joves aturats mentre que les persones grans continuen treballant. En aquest sentit, les últimes dades de l’Enquesta de Població Activa, ens diuen que la taxa d’atur juvenil a l’Estat espanyol, és a dir la que afecta els menors de 25 anys, es troba en el 27,9% de la població, més del doble que la mitjana europea.

És evident que la vida és més que treballar, com també ho és aconseguir repartir la feina per millorar les condicions dels sectors populars. Per tant, impulsar una llei, a proposta del Ministeri de Treball, que reguli la jornada laboral de 35 hores com a norma general i que garantís uns salaris dignes i uns drets laborals respectats, és una iniciativa que beneficia a tothom.

No hem d’oblidar que la reducció de la jornada laboral és una reivindicació històrica del moviment obrer, que sempre lluita per aconseguir millors condicions de treball i de vida per a les classes treballadores. Avui en dia, aquesta demanda continua sent vigent, ja que molts treballadors pateixen els efectes negatius d’una jornada excessiva, com l’estrès, la fatiga, la falta de conciliació familiar i personal, o el risc d’accidents laborals. Per això, impulsar una llei per reduir la jornada laboral no només és necessària, sinó que també cal defensar el benestar dels treballadors, així com el dret a gaudir del seu temps lliure i de la seva salut.

Una jornada laboral més curta també pot tenir molts beneficis socials i ambientals. Per tant, una llei que redueixi la jornada laboral és una mesura justa i necessària per avançar cap a una societat més democràtica, sostenible i solidària.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram