En poc més d’un mes s’han presentat a Badalona tres manifests com resposta a la situació “d’emergència social i d’excepció democràtica” en què es troba la ciutat, la més gran de Catalunya governada pel Partit Popular. Tots tres volen construir una alternativa política que pugui governar la ciutat i posar fi a aquest malson.

El primer manifest, Guanyar Badalona, es va presentar i es va aprovar el passat mes de setembre en una assemblea oberta a la qual van assistir membres d’organitzacions polítiques locals: ERC, ICV, EUiA, Avancem…, moviments socials (Badalona es Mou, la PAH, Procés Constituent i altres col·lectius del món de la Sanitat, Esplais, assemblea d’aturats…). Des d’aleshores la Comissió que es va responsabilitzar de coordinar el treball a realitzar per estendre i aconseguir adhesions al Manifest, ha fet diferents actes de presentació en els barris i ha aconseguit que gairebé tres-centes persones s’adhereixen i signin el Manifest. Entre els signants hi ha persones rellevants del món de la cultura, de l’ensenyament, d’organitzacions polítiques, sindicals i moviments socials.

Els promotors i les persones adherides a aquest primer manifest volen “establir un procediment transparent, públic i participatiu, profundament democràtic, per governar la ciutat des de la ciutadania i per a la ciutadania”.

El segon Manifest està impulsat pel col·lectiu que formen el Procés Constituent de Badalona. Posen com a condicions propostes que els semblen fonamentals per articular una candidatura unitària, ciutadana i rupturista i defensen una altra manera de fer política. Els promotors d’aquest Manifest criden “tota la gent que està treballant en aquest sentit a autoconvocar-se en una jornada on es pugui aprofundir en l’anàlisi de la possibilitat d’una candidatura ciutadana de ruptura i constituent”.

Sembla que ja hi ha hagut trobades entre signants d’aquests dos manifest i la confluència està garantida.

El tercer Manifest, Crida per Badalona, es va presentar als mitjans de comunicació fa uns dies i el dia 29 es va presentar a la ciutadania. També entre els impulsors d’aquest Manifest trobem militants de diverses organitzacions polítiques d’esquerres i entitats socials (CUP, crítics d’EUiA, sindicats…). Volen, afirmen, “construir un espai polític local amb l’objectiu de crear una alternativa política que permeti, de forma horitzontal i plenament democràtica, vertebrar una candidatura ciutadana per a les pròximes eleccions municipals”.

En resum, si fa no fa, tots ells volen un govern a la nostra ciutat que defensi i treballi pels drets de les persones, la millora dels serveis públics, la transparència, la participació ciutadana… Una altra manera de fer política.

Tres interessants iniciatives que necessàriament han de confluir per fer possible un programa electoral elaborat des de la base i presentar una candidatura sorgida des de la pròpia ciutadania.

Badalona no pot continuar sent governada per un partit que fomenta l’exclusió social, la confrontació entre el veïnat i ens vol submisos i resignats. Un govern que retalla serveis i drets, aplica la censura en els mitjans de comunicació i sanciona la participació ciutadana.

Acabar amb aquesta situació, si es vol, es pot.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram