El referèndum escocès pot ajudar-nos o perjudicar-nos, però a partir d’ara ells i nosaltres podem compartir el motor emocional que ha ajudat els ­catalans a resistir l’ocupació ­espanyola: el greuge i l’enuig. A Escòcia, en canvi, gaudeixen d’una tradició democràtica que els fa pràctics i assenyats, valorant el Sí o el No del referèndum a partir de la reflexió sobre els guanys o les pèrdues, fins al punt que la pertinença o no a la Unió Europea pot ser determinant a l’hora de decidir el vot.
En el cas català és ben diferent perquè la majoria dels electors provenen d’una identificació identitària espanyola, però després el menyspreu hispànic ens pot, ens domina. Molts dels nostres conciutadans tampoc no valoren gaire -comparativament-, els arguments econòmics, perquè si bé Espanya és al cul d’Europa, també a Catalunya tenim una bona colla de corruptes. A més, per a molta gent Europa queda massa lluny i “als europeus no se’ls entén quan parlen”. És així de trist, la nostra gran diferència amb els escocesos és que aquí es genera independentisme en relació reactiva a la supèrbia espanyola.
Estic convençut que si els escocesos independentistes volguessin explotar electoralment els errors hispànics, podrien veure’s premiats per un increment notable del vot secessionista. Amb el suport al referèndum per part del govern Britànic entenc que hi hagi tants escocesos dubtant, però no ha de ser fàcil pels ciutadans d’Escòcia l’acatament mesell a les amenaces que, des de la ingerència als mínims principis democràtics, els fa el president espanyol.
Per a nosaltres, òbviament, un triomf -actualment encara difícil- del Sí escocès afavoriria Catalunya, perquè desmuntaria les set plagues d’Egipte que els espanyols han desfermat contra les independències dins de la UE. Tenim a favor que Europa ja està trobant la manera de saltar-se l’estratègia anti-catalana del veto Espanyol a Kosovo. A més, la caverna mediàtica ha començat a desorientar-se arran del canvi estratègic de Rajoy, perquè fins ara la consigna era dir que escocesos i catalans no teníem res en comú -ja que els primers tenen dret a fer referèndums i els segons ho tenim prohibit per la Constitució-, i ara resulta que els cal comparar ambdós processos, que a partir d’ara els espanyols hauran de ficar Catalunya i Escòcia al mateix sac. A veure si això anima una mica els electors escocesos i de retruc a Catalunya en sortim beneficiats!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram