L’Associació d’Activitats Culturals Els Genis de Badalona té com a objectiu oferir un espai alternatiu amb finalitats culturals que permeti la participació de totes aquelles persones interessades en mostrar, compartir i intercanviar les seves inquietuds artístic-culturals amb la resta de la població, d’una manera lliure i oberta. La seu de l’associació es troba al soterrani de l’emblemàtic edifici del Cor de Marina, i és el punt de trobada dels socis, l’espai de treball de l’equip gestor, l’aula de tallers, espai per a música en viu, exposicions i teatre, i queda a disposició de tothom qui vulgui aportar o mostrar el seu projecte artístic. És una associació sense ànim de lucre que s’autogestiona econòmicament gràcies a les aportacions que fan els socis, els quals a canvi reben una consumició. L’associació actual és hereva d’una sèrie de manifestacions a favor del patrimoni i la cultura a Badalona; l’any 2003 es va fundar l’associació Artistes del Geni, passant per un canvi de nom i d’equip de gestió l’any 2006 que va derivar en l’actual associació. Des dels seus orígens fins ara ha tingut diferents orientacions, sempre relacionades amb la cultura.

La funció principal de l’associació consisteix a habilitar un espai físic a la ciutat de Badalona amb funcions divulgatives, artístiques i culturals que facilitin la participació ciutadana; cedeix gratuïtament la seva seu a totes les persones necessitades d’un espai de creació i difusió de la cultura. Una de les funcions principals que assumeix Els Genis és la de crear un calendari d’activitats i una programació estable que aculli i representi al màxim possible els diferents àmbits de la cultura, complementant d’aquesta manera l’oferta cultural de la ciutat. Creiem que som una associació que suma a la ciutat, perquè cohesionem, potenciem les relacions intergeneracionals i racials, obrim Badalona a la comarca i el centre als barris, doncs les activitats que s’hi exerceixen apleguen amb harmonia generacions diferents, races diferents, gent dels barris amb gent del centre i gent de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, del maresme, del Vallès i fins hi tot d’Europa. Tota aquesta pluralitat ha participat directament o com a públic a ELS GENIS en les diferents activitats que en la seu s’han programa. Divendres 8 d’abril, cap a les 20h del vespre, es va personar una parella de la guàrdia urbana per comprovar el tancament del local seguint la resolució d’una acta que, segons ens van informar, era per no disposar de llicència de bar musical. D’aquesta resolució no en teníem constància, de la mateixa manera que no disposem de llicència de bar musical perquè som una associació d’activitats culturals i no un bar.

Per part de l’AAC Els Genis de Badalona s’han començat les accions pertinents per tal de solucionar el més aviat possible aquest incident, posant-nos en contacte amb l’Ajuntament per aclarir què diu la resolució de l’acta, què implica i quines són les possibles solucions.

La resposta espontània al tancament temporal de l’Associació va començar a través de facebook i twitter, rebent moltíssimes mostres de recolzament, de reconeixement i agraïment de la nostra tasca cultural a la ciutat. Provenen dels nostres socis, d’artistes que han passat pels Genis, de veïns, d’altres entitats, i també de persones vinculades directament a la política municipal. Amb l’incident d’aquest cap de setmana es reobre un debat que, per tots aquells que treballem (altruistament o no) per millorar i generar l’oferta cultural de la nostra ciutat, no és nou: què passa amb la cultura a Badalona.

www.elsgenis.org