Aquest és el títol d’un llibre escrit recentment per tres reconeguts acadèmics –la filosofa Victoria Camps, el politòleg Joan Botella i l’economista Francesc Trillas– que el 27 de gener es presentarà a Badalona, a Saltamartí llibres
-Canonge Baranera, 78- amb l’assistència de dos dels seus autors, Botella i Trillas, professors ambdós de la UAB.

La idea va sorgir d’una trobada entre Joan Botella, president de Federalistes d’Esquerrres, i uns amics de Badalona preocupats pel discurs insistent i excloent dels vells nacionalismes, ja que consideren que la secessió unilateral en un Estat, encara que tingui una democràcia imperfecta, sempre és un fracàs col·lectiu i pot incidir negativament en la convivència entre els seus ciutadans.

Són molts els que consideren que cal desemmascarar les fal·làcies dels nacionalismes d’una i altra banda i aposten per treballar i aconseguir construir, tots plegats, un nou model d’Estat que faci efectius els principis d’igualtat, solidaritat i progrés.

Vivim una profunda crisis política, social i econòmica com a conseqüència de les polítiques neoliberals impulsades per la troika i aplicades a tota Europa i que, en el cas d’Espanya, s’agreuja per l’esgotament del model sorgit durant l’anomenada Transició. Per això són molts els que defensen que cal un nou procés constituent que posi fi a aquesta crisi i prioritzi el rescat social i l’encaix lliure de Catalunya.

És urgent i necessari prioritzar un programa de renovació democràtica i transformació política, social i econòmica a tot l’Estat espanyol. Així no podem seguir.

En aquest llibre els autors argumenten les raons del federalisme i exposen de forma precisa la seva proposta política, econòmica i el nou disseny d’estat federal. També assenyalen que cal treballar per construir una Europa sense fronteres, més justa i solidària.

Pels autors, federar és pactar i unir, evitant la confrontació per principi, en la cerca de propostes convenients per a tots. De fet el terme “federar” prové de faedus, que significa pacte, aliança i a l’arrel de federar també hi ha el vocable fides o “confiança”.

Si no hi ha voluntat d’unió amb els que són diferents per a tractar-se com iguals i confiança en preservar els drets fonamentals per a tothom, no és possible federar-se. El federalisme o és un acord entre iguals o no ho és. El plantejament federal s’ajusta al món en el qual vivim, caracteritzat per interdependències creixents i sobiranies compartides.

Si ens trobem en un carreró sense sortida, és per la irresponsabilitat dels partits majoritaris i ara, possiblement, no hi hagi més solució que un referèndum per resoldre el problema existent.

Per a molts, el federalisme és la millor solució davant la dualitat de sentiments identitaris de caràcter nacional, ja que no obliga ningú a una elecció única i monolítica d’identitat en permetre a les minories, que també existeixen dintre de les minories nacionals, continuar convivint sense sentir-se excloses.

El concepte ‘federar’ té implícit el terme diàleg per evolucionar. En el diàleg s’ha de començar per allò que ens uneix, per passar després a allò que ens separa. Tot el contrari del que alguns que volen la independència defensen.

Per això, Victoria Camps defineix el federalisme com el procés pel qual un conjunt de pobles decideixen construir institucions comunes per enfortir-se mútuament i respectar-se en el que els diferencia. Això sí, respectant els principis de llibertat, igualtat, justícia, solidaritat i fraternitat.

Els autors es declaren no independentistes i aposten per la construcció d’un nou Estat amb justícia social, amb un sistema tributari juts i progressiu, plurinacional, laic i solidari. Un Estat al servei de la majoria social que prioritzi les polítiques socials com a alternatives a les neoliberals que només beneficien als poderosos.

La presentació d’aquest llibre a Badalona era necessària i és oportuna. Si no s’alimenta la cultura de l’opció federal –els col·lectius democràtics que s’organitzen de forma federal tenen menys conflictes i administrant millor les diferències– serà difícil construir un projecte inclusiu i comú.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram