Podríem afirmar que un pressupost és, des d’un punt de vista polític, el conjunt d’actuacions polítiques que un govern pretén portar a terme amb els diners que la ciutadania aporta a les diferents administracions per la via dels impostos, directes o indirectes, taxes i altres capítols.

Dit això, és possible aconseguir i aplicar el pressupost participatiu?

Podem els ciutadans participar i decidir quines són les actuacions prioritàries a les que s’han de destinar els diners de les administracions públiques?

És un fet que en els darrers anys, moltes institucions i mitjans de comunicació han parlat de les experiències llatinoamericanes més significatives, fonamentalment de l’experiència de la ciutat brasilera de Porto Alegre. A Europa, el tema dels pressupostos participatius centra el debat sobre la necessària descentralització, la gestió i la reforma de les relacions entre els càrrecs electes i la societat civil. La creació d’un espai que permeti l’accés igualitari de tota la ciutadania a les decisions sobre les actuacions a les que s’han de destinar els recursos dels ens locals és l’objectiu prioritari de moltes autoritats locals.

I això és així perquè els pressupostos participatius afavoreixen i desenvolupen el concepte de “bé comú” i transformen les tensions socials per problemes no resolts en l’execució i la col·laboració de projectes compartits, fruit del diàleg interactiu entre les institucions i la societat civil.

A Espanya també tenim experiència de ciutats on s’han aplicat diferents propostes de pressupostos participatius. I aquí a Catalunya tenim els exemples de Rubí i Sant Feliu de Llobregat com a ciutats pioneres, si bé en l’actualitat altres s’han incorporat a aquest model de participació que afavoreix la convivència i la solidaritat.

I a Badalona, quina és la situació? La nostra ciutat té una forta i tradicional estructura associativa, formada per més de 600 entitats. El programa electoral d’algunes forces polítiques de les últimes eleccions municipals incorporava, entre les seves diverses propostes, la profundització en els mecanismes de democràcia participativa i de pressupostos participatius.

Durant gairebé quinze dies, entre el 14 i el 27 de novembre, la ciutadania de Badalona ha decidit el repartiment de 14 milions d’euros del pressupost d’inversions.

De nou, aquest tema ha estat recurrent i s’ha parlat que cal millorar aquest procés per aconseguir avançar en aquest camí. Ara caldrà crear comissions territorials i sectorials per fer el seguiment de tot allò que la ciutadania ha considerat prioritari per millorar la nostra ciutat.

Per a les persones que treballem en els moviments socials, aquest ha de ser un objectiu irrenunciable. L’experiència d’alguns ajuntaments ens demostra que es pot assumir el compromís de potenciar “la participació ciutadana en la presa de decisions sobre inversions municipals mitjançant les assemblees dels consells territorials i sectorials”.

Volem recuperar la confiança amb el govern local. Els càrrecs electes han de guanyar-se la credibilitat. Volem transformar i millorar Badalona amb la participació activa de la ciutadania. La ciutadania, el conjunt de persones que vivim a Badalona, hem de ser actors principals en la solució dels reptes que avui tenim a la nostra ciutat.

Aquesta és la nostra voluntat i el nostre compromís, al qual no renunciarem, ja que només amb una ciutadania compromesa construirem una Badalona moderna i igualitària.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram