Comença el nou curs i l’alcalde del PP a Badalona ha suspès en tot el que li tocava tenir preparat per al setembre, destacant la no presentació d’un pla de rescat social i econòmic, la no prestació del servei de bany assistit, malgrat anunciar-lo, la falta de programació per a la Setmana de la Mobilitat Sostenible, la no convocatòria del Consell de l’Habitatge i, de forma rotunda, ha suspès en la seva responsabilitat de tenir l’inici del curs escolar a punt. I no valen excuses que és un curs incert i complex per la Covid-19, perquè precisament per la complexitat i incertesa a les quals ens té sotmesa la pandèmia calia més cura, previsió i dedicació que mai. I no valen excuses que Educació de la Generalitat no ha fet prou les coses com calia, perquè on ha fallat el PP de Badalona, on no ha fet la feina, és, precisament, en competències estrictament municipals. Ni planificació d’obres de manteniment durant l’estiu, ni pla de previsió per a les entrades i sortides dels centres, ni, i això és el més escandalós, adopció de mesures especials de neteja. Una deixadesa que ha corregit després que va ser denunciada públicament per Guanyem el dia 1 de setembre.

El govern del PP sembla un aprenent que cal anar-li al darrere contínuament, estar-li al damunt perquè faci la feina. De vegades reacciona, però d’altres es manté en la inacció. Segueix sense convocar el Consell Escolar Municipal, l’òrgan participatiu de tota la comunitat educativa, la que inclou pública i concertada, malgrat que se li està reclamant. Va costar molt, també, que convoqués el Consell Econòmic i Social, i ho va fer només després de la pressió de tots els grups de l’oposició i dels comerciants de la ciutat, essent, per cert, el tema del suport al sector econòmic una prioritat que el PP encara no ha afrontat, no aplicant ni una sola mesura nova d’ençà que governa.

Davant l’emergència de la Covid-19, tots els grups, com ja vam fer amb el govern de Pastor, hem treballat amb responsabilitat per donar suport a la gestió de la greu crisi sanitària, social, econòmica, educativa, cultural, esportiva… i en definitiva global que pateix la ciutat. Però el govern no recull prou aquesta predisposició i dedicació. I la ciutat, tota, hi surt perdent. Només el fet que en plena crisi hagi mantingut tancats els bancs d’aliments, com si la gana fes vacances, o que no hagi pres cap mesura efectiva per combatre la greu situació de la manca d’habitatge assequible a les castigades economies de la majoria ja és un indicador ben clar.

Albiol fa el que sap fer: projectar fum i grans titulars, criminalitzar la pobresa i buscar poder

Han passat 4 mesos i el compromís de l’alcalde en rebre la vara prometent reactivar la maquinària municipal no es nota per enlloc. A Badalona les coses van de mal en pitjor. Amb els 2 anys del PSC la paràlisi va ser demolidora. Seguim igual. El Partit Popular té la ciutat abandonada i l’alcalde està fracassant estrepitosament, per això el seu equip només es preocupa de la campanya comunicativa, per anar posant fum que distregui l’atenció, per fer de qualsevol tema habitual una notícia o per fer populisme amb temes de seguretat i difondre els missatges que interessen a les elits. En això té èxit. Fa bé el seu paper als mitjans, i molts veïns i veïnes es creuen les seves mentides. Albiol fa el que sap fer, projectar fum i grans titulars, criminalitzar la pobresa i buscar poder. Ho fa per tapar la seva ineficàcia i per acontentar el seu partit, l’Ibex35 i els grans tenidors. Ara les seves dues grans campanyes són fer creure que a Badalona no existeix el problema de la falta d’habitatge que expulsa les famílies al carrer i mostrar-se desobedient en el tema dels romanents municipals quan tot prové de les lleis Montoro del PP.

Però el Partido Popular no ha trigat gaire a convertir l’alcalde de Badalona en el president del seu comitè d’alcaldes i va ser el propi president del partit, Pablo Casado, qui en va anunciar el nomenament aquest agost. Un regal enverinat per a Xavier Garcia Albiol, que si bé amb aquest càrrec ha obtingut més rellevància, més micròfons i més pantalles per exhibir-se, alhora ha quedat més visiblement lligat a les sigles del seu partit, unes sigles que a Badalona ell sempre procura amagar. Perquè el PP, a més de ser el partit amb més corrupció econòmica i perversió de la democràcia –precisament ara s’està destapant el darrer escàndol, la investigació de Fernández Díaz pel tema de la policia política–, té molts altres defectes que perjudiquen una ciutat compromesa amb els drets, la democràcia, la convivència en la diversitat, les lluites socials… Una ciutat de persones majoritàriament humils. El PP és un partit ferotgement neoliberal, que està al servei de la minoria al poder i les grans fortunes i menysté la majoria de la població. Sempre busca afavorir les oligarquies i abandona les famílies que es troben en situacions de pobresa.

Per molt que en campanya ho dissimuli, per molt que vulgui enganyar els votants i es vanti d’haver rebut vots plurals, el seu nomenament a l’Estat i sobretot les seves polítiques a Badalona el delaten. Temps al temps.