Estanis

El president del FC Barcelona, amb l’ajuda inestimable dels mitjans, ha posat de moda la paraula palanques per superar l’enorme crisi econòmica del club culer. Les activa i sembla que funcionen.

Potser l’Ajuntament de Badalona també ha de crear un pla en el qual, activant determinades palanques, es millori la gestió energètica i no es continuïn disparant les despeses.

Diu la Viquipèdia que les ciutats ocupen només el 2% de la superfície del planeta, consumeixen el 75% de l’energia produïda i són la font del 80% de les emissions de CO2. En aquest context, no hi ha dubte que les conurbacions com la badalonina han d’orientar les seves polítiques de desenvolupament de manera que es minimitzi la seva dependència energètica. A Catalunya, ja són desenes les ciutats que han iniciat aquesta revolució, cadascuna a la seva manera.

Com el Barça, Badalona també ha d’activar determinades palanques per millorar la gestió energètica

La primera palanca que ha d’activar l’Ajuntament és sensibilitzar la seva població sobre la gestió de l’energia mitjançant xarxes intel·ligents. L’èxit d’aquesta primera acció s’ha de sustentar en la participació ciutadana per optimitzar la gestió energètica. Moltes ciutats europees ho estan fent gràcies als comptadors intel·ligents d’electricitat, gas i aigua. D’aquesta manera, el municipi ha de posar en marxa un sistema comú de gestió de dades del seu consum energètic, districte a districte.

Una segona palanca, que té el suport de la UE, se centra en el desplegament d’eines per equilibrar la producció d’energia (fotovoltaica, eòlica, cogeneració), per oferir serveis als ciutadans per limitar els costos de subministrament.

Tercera acció o palanca: el desenvolupament del transport alternatiu. Cal avançar en l’ecomobilitat i fomentar l’ús del transport públic i la bicicleta. Hi ha molt de camí per recórrer encara.

Darrera palanca. Complicada i lenta, però segura. Utilitzar l’energia per desenvolupar-se econòmicament. És també una de les recomanacions de la UE i ja s’aplica a moltes ciutats europees, com és el cas de Niça, a la Costa Blava. Gràcies a un company periodista que hi ha passat unes petites vacances, llegeixo al setmanari Le petit Niçois que aquesta metròpoli ha fet de la ciutat sostenible i connectada una palanca econòmica, associant-se amb grans empreses.

El programa Nice Grid, orientat a establir una xarxa intel·ligent per satisfer millor les necessitats energètiques de la seva població, és aplaudit arreu. El Fons Europeu de Desenvolupament Regional està provant en una zona industrial d’un dels municipis de l’àrea metropolitana de Niça un nou sistema d’emmagatzematge d’energia per abastir els barris amb energia fotovoltaica. El programa ha requerit una inversió de 30 milions d’euros. Però, a més d’aquest programa, la palanca activada per Niça també ha posat en marxa el primer servei de vehicles elèctrics per compartir cotxes a gran escala. En determinats ecodistrictes, com el de Cap Azur, s’ha implantat un sistema de “desviació de xarxa” per recuperar les aigües residuals per produir energia.

Si a les mesures que podria aplicar l’Ajuntament de Badalona, amb Rubén Guijarro al capdavant, per estalviar energia hi suméssim que cadascun dels badalonins reduís significativament el seu consum, podríem produir menys i, per tant, reduir la contaminació global i lluitar contra l’escalfament climàtic i la contaminació de l’aire.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram