Ara fa més de dos anys, l’expresident Puigdemont es comprometia a solucionar el problema de la manca d’oferta de places escolars d’ESO al Districte 1 de Badalona. En concret, anunciava que es construirien uns mòduls provisionals al parc de ca l’Arnús mentre es rehabilitava i condicionava l’antiga escola Lola Anglada, futur nou institut del Districte 1.

Per a les famílies va ser una bona notícia, ja que, efectivament, el Departament d’Ensenyament, l’any 2017, va aprovar crear l’Institut ca l’Arnús, cosa que va suposar que al setembre del mateix any més de cinquanta nens i nenes van començar les classes d’ESO en un espai habilitat a l’escola nova Lola Anglada.

Aquest any, la jornada de portes obertes organitzada pel nou centre, encara que en condicions precàries, va ser tot un èxit d’assistència i participació.

A les famílies que ja tenien els seus fills escolaritzats i les noves demandants se’ls va explicar que, finalment, el curs 2018-2019 es traslladarien als mòduls que s’ubicarien al costat del correcan que hi ha a prop de l’escola.

L’Ajuntament cediria l’espai durant un temps -el veïnat no vol noves construccions a dins del parc- i s’ocuparia de realitzar les infraestructures necessàries -comeses d’aigua, llum, gas i altres- perquè la Generalitat, abans del setembre, pogués construir els mòduls.

Com que també hi ha manca de places de Primària es va decidir obrir una nova línia de P3 a l’escola Lola Anglada, ja que els alumnes d’ESO deixarien lliure l’espai que ocupaven. Hem de dir que això no és una bona solució, ja que un centre amb serveis per a dues línies ara tindrà el que s’anomena un “bolet” durant molts anys.

I quina és la situació què ens trobem a mitjans de juliol?

Les famílies, tant de Primària com de Secundària, ja han matriculat els seus fills als dos centres i, per tant, tenen clar que al setembre els seus fills han de començar el curs amb total normalitat.

Tanmateix, les obres que ha de realitzar l’Ajuntament encara no han començat. El que significa que la Generalitat no pot col·locar els mòduls.

També tothom té clar que al setembre han de sortir els alumnes d’ESO per poder acollir els alumnes de P3. Això significa que més d’un centenar de criatures, en principi, no saben si els mòduls estaran enllestits per començar les classes amb normalitat.

Hi ha un altre problema no resolt per poder realitzar el projecte de rehabilitació de l’antiga escola. L’Ajuntament no ha cedit l’edifici a la Generalitat. Sembla que hi ha problemes amb la titularitat d’una part de la pista, on està previst construir un nou edifici.

Les famílies confien en l’equip docent encara que aquest no disposi de tot allò que necessita per garantir un ensenyament de qualitat, però estan preocupades perquè no saben on realment aniran els seus fills si no hi ha els mòduls.

El que tenen clar és que no volen marxar del barri i per això confien que, tant l’Ajuntament com la Generalitat, compliran amb el seu compromís i al setembre es podran començar les classes tal com es va anunciar fa mesos.

També confien que el curs 2021-2022 els alumnes que ara han acabat primer d’ESO començaran batxillerat a l’edifici, ja rehabilitat, de l’antiga escola Lola Anglada.

Tothom valora que l’educació és una de les condicions essencials per aconseguir millorar les condicions de vida de tots els éssers humans, així com el desenvolupament integral i sostenible dels pobles.

A Badalona sempre hem defensat el dret a una educació pública de qualitat per a tothom.

Amb els problemes exposats, podrem garantir aquest dret?

Queda poc temps, però si uns i altres es posen les piles, segur que el pròxim setembre, a Badalona, cap família tindrà problemes i tots els nens i les nenes podran començar el curs, com preveu el calendari escolar aprovat per la Generalitat, en els dies assenyalats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram