Arriba un octubre empantanegat amb les incertes fases de desconfinament i rebrot de la pandèmia, colpejat per una nova onada d’intensa repressió a l’independentisme i les institucions catalanes, la dissidència i la protesta, i enfangat en la descomposició de les estructures d’Estat que sustenten el règim del 78. Mentrestant, als nostres barris les desigualtats i la pobresa creixen de forma alarmant i el perill que el populisme de dretes fracturi la cohesió social s’intueix a cada cantonada, obté presència amb la campanya de criminalització de la pobresa i l’ocupació i serveix d’escut per blindar els interessos dels grans tenidors d’habitatge.

Però arriba l’octubre, al cap i a la fi, amb la seva força i la seva saviesa, amb les seves lliçons i aprenentatges. I si des del 2017, cada any, quan arriben aquestes dates cal fer memòria i nodrir-se de l’esperit de l’1 i del 3 d’octubre, enguany cal fer-ho amb més intensitat que mai i cal afegir-hi la memòria i les lliçons de la Covid-19, així com l’escletxa d’oportunitat que obre la corrupció de la corona per superar el règim hereu del franquisme. Per sobre de tot, l’octubre ha d’aportar-nos esperança enmig del desànim per tants embats de repressió i de retallada de drets. Perquè fa tres anys vam aprendre del poder que pot arribar a tenir la voluntat del poble plural quan s’organitza col·lectivament. I encara que després vingués l’envestida repressiva, va ser un punt de no retorn en la manera d’articular i entendre la política com l’eina per teixir el futur de les nostres vides col·lectives. Les xarxes de solidaritat nascudes amb la pandèmia ens ho han tornat a recordar. Aquest és l’aprenentatge més gran i més poderós de llavors i d’ara. I és molt necessari no oblidar-lo.

Aturant un desnonament o aturant el país en protesta per la violència policial a peu d’urna, el poble salva el poble

El poder popular existeix en la mesura que tenim capacitat per sumar voluntats i teixir organització col·lectiva, i és un poder que fa creïble i efectiu que el poble salva el poble. Confeccionant i repartint mascaretes quan no n’hi havia al mercat o defensant les