Davant les eleccions generals del 23 de juliol, molta gent ens demana a les persones que formem part de la Marea Pensionista de Badalona que manifestem la nostra posició.

Per això, volem deixar clar que, ni per acció ni per omissió, cap pensionista ha de votar la dreta (PP) o la ultradreta (Vox). Només així evitarem tornar enrere i perdre el que hem aconseguit aquests anys de lluita.

Aquests comicis se celebren en un moment especialment complex. La UE procedeix a reiniciar una nova onada de retallades socials, ja que vol reduir el dèficit pressupostari que ha provocat, a esquenes i en contra de treballadors i pensionistes. Hi ha diners per a la guerra que es lliura en sòl europeu, però no n’hi ha per millorar les pensions, la sanitat ni l’educació, tampoc per a cures, per incrementar el salari mínim interprofessional (SMI), per a habitatge públic ni per a altres serveis bàsics, necessaris per viure amb dignitat.

Davant la resistència popular que creix a tota Europa, veiem com alguns governs de la UE adopten cada dia posicions més repressives. Intenten aplicar polítiques de privatització que imposen els grans fons especulatius (els que manen sense presentar-se a les eleccions). En part, aquesta deriva autoritària explica la creixent desafecció cap al sistema democràtic que aprofiten les forces de la ultradreta per assolir posicions de poder.

El panorama polític és complex i molt preocupant. Si governés la dreta amb la ultradreta, faríem un enorme salt enrere en l’assoliment de les nostres reivindicacions. Des de l’auditoria dels comptes de la Seguretat Social fins a la reducció de la bretxa de gènere, l’augment de les pensions mínimes –segons dades de la Seguretat Social, 5,8 milions de pensionistes perceben una pensió inferior a l’SMI actual i 1,6 milions perceben entre 500 i 560 euros, lluny de la pensió digna reivindicada de 1.080 d’euros–, la defensa de les pensions no contributives, la igualació del salari mínim al nivell del salari mitjà, etc.

Si governen dreta i ultradreta, farem un enorme salt enrere en les nostres reivindicacions

Però només amb el vot a les formacions amb posicions democràtiques, no és suficient. Cal continuar pressionant i, per això, el 28 d’octubre, una altra vegada, anirem a Madrid. Volem omplir els carrers amb el clamor dels pensionistes: aquest serà el millor recordatori al nou govern, sigui quin sigui, que continuarem vigilants i no defallirem.

Hem comprovat com amb la mobilització i la perseverança s’aconsegueixen avenços i es desmobilitza l’aplicació de mesures més dures. Gràcies a això, centenars de milers de pensionistes han pogut jubilar-se amb pensions millors en aquests últims anys.

Després de les eleccions, tinguin el resultat que tinguin, tots sabem que caldrà ampliar la mobilització i millorar l’organització del moviment pensionista.

Avui la ultradreta se sent forta, està envalentida, és per això que un dels seus portaveus, Iván Espinosa de los Monteros, manifesta públicament que no pujaran les pensions fins que no s’elimini el dèficit de l’Estat. D’altres, com el PP, ja anuncien l’aplicació de noves reformes de pensions, tenen present la “motxilla austríaca” que atempta contra la noció mateixa de la Seguretat Social, coincidint plenament amb les posicions més reaccionàries de la patronal.

La dreta predica rebaixes fiscals als més rics (impost de successions, impost de donacions, supressió de l’impost de societats, reducció dels impostos a plans d’estalvi…) i el que no expliquen és d’on sortiran els diners per a les despeses socials, tot i que tenim l’experiència dels milers de milions en retallades de Rajoy i el seu ínfim 0,25% d’augment nominal de les pensions, és a dir, una retallada real del poder de compra.

Des dels moviments i organitzacions de pensionistes, hem anat mostrant les limitacions en l’acció de govern i hem assenyalat els errors d’una nova Reforma de Pensions que no era necessària, perquè el sistema actual de repartiment és perfectament sostenible. Per això, ens oposem a la seva reducció i a la seva privatització.

Hem introduït, amb la nostra perseverança, un canvi en el “discurs”, demostrant, tal com ha reconegut el mateix govern, que les pensions públiques són sostenibles (Llei 21/2021 de 28 de desembre).

Hem demostrat que la dreta només persegueix privatitzar les pensions i reduir les prestacions, sota el mantra de la reducció del dèficit i la privatització de tot el que és públic. També hem denunciat la diferència entre el que es fa i el que es promet per part dels partits. És això el que arriba a la gent en realitat, el que crea un caldo de cultiu ideal per a l’abstenció, el que beneficia els postulats de la dreta i l’extrema dreta.

En aquests anys la nostra pressió ha aconseguit importants avenços, com la pujada del 8,5%, evitant també que el govern introduís mesures encara més lesives en la Reforma de Pensions.

No tots els partits són iguals, els matisos i les formes en política són també importants. No és el mateix votar les forces reaccionàries de dretes –cosa que suposa restar drets socials– que al bloc democràtic progressista, malgrat les seves limitacions, que no hem deixat d’assenyalar.

Per això, des de la Marea Pensionista de Badalona, demanem: ni un vot, ni per acció ni per omissió, a la dreta o a la ultradreta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram