El 2017 la Diputació de Barcelona va impulsar l’atles de sostenibilitat urbana en municipis barcelonins. L’any passat, es van presentar els primers: Berga, Esplugues de Llobregat, Sabadell i Sant Cugat del Vallès, i Badalona iniciava el seu amb la recerca dels indicadors de sostenibilitat urbana que, no fa pas gaire, comentàvem aquí mateix. Aquests atles són una resposta necessària als nous reptes ambientals del segle XXI. Ja ho hem vist a Madrid. El tema és greu i la resposta dels governants minsa. D’aquí la valoració positiva i valenta de la Diputació i de l’Ajuntament de Badalona. Afrontar el canvi climàtic amb plans d’adaptació i mitigació, transició energètica, lluita contra la contaminació atmosfèrica…

No tinc coneixement de com continua implantant-se i quins són els resultats de l’Atles de Sostenibilitat Urbana de Badalona, un conjunt de mapes de temàtica ambiental publicats sobre un sistema d’informació geogràfica (SIG) amb la voluntat de generar informació, coneixement i eines que facilitin l’anàlisi d’aspectes ambientals, fins avui poc estudiats en el context de Badalona, però imprescindibles a l’hora de plantejar polítiques i accions per fer front als nous reptes ambientals del segle XXI que tan dramàticament s’han mostrat en la recent cimera mundial.

Fa un parell de mesos, a Albacete, es va crear un grup de treball dins la Xarxa de Xarxes de Desenvolupament Local Sostenible espanyol que té l’encàrrec d’establir uns indicadors homogenis a totes les xarxes que permetin el seu seguiment a escala estatal. Pel que he llegit, es tracta d’un sistema modular, amb un mòdul bàsic d’indicadors aplicable a tots els municipis d’Espanya. En aquest cas, però, Badalona està ben situada i amb el seu Atles en marxa.

Estimo que s’haurien de difondre àmpliament els temes que s’han treballat en el projecte badaloní i les principals conclusions d’aquest Atles de Sostenibilitat Urbana de Badalona, que està en marxa ja al polígon Badalona Sud. Així sabrem tots la contaminació lumínica, el potencial solar, l’eficiència energètica, les illes de calor i la cobertura vegetal de la nostra ciutat. I valorar com anem aplicant les seves conclusions amb pocs diners.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram