Estanis Alcover

Comunicació 21, el portal català del sector de la comunicació, acaba de complir vint-i-cinc anys. Un quart de segle, que en aquest món és un bon tros del pastís de la informació. Sempre de la mà de l’editor David Centol i Lozano, es dona el cas que aquest periòdic que esteu llegint –Línia Nord– és un dels fills de Comunicació 21, avui un grup editor de prestigi, especialitzat en mitjans de proximitat, però amb un ventall professional ampli.

L’editor Centol no pot amagar la seva estima cap a Badalona. Les seves primeres passes com a periodista les va fer a la desapareguda publicació esportiva badalonina Eco Badalonés. I d’aquí que Línia Nord sigui una publicació altament valorada a la ciutat i a la seva subcomarca. Amb 9.000 exemplars de tirada en paper i una magnífica acollida a internet, s’ha fet un nom al costat de les altres publicacions badalonines (Badalona 2000, Diari de Badalona, El Tot Badalona i L’Independent de Badalona), destacant per la seva professionalitat.

Les publicacions del Grup Comunicació 21 responen a la pregunta que s’han fet sempre els grans editors de mitjans: per què importa tant als ciutadans el periòdic del seu poble? I la resposta és senzilla: la confiança que genera la proximitat. La premsa local no només cobreix drames municipals i notícies optimistes sobre els veïns. També és fonamental per establir les bases d’una societat democràtica i obertament catalana, en fons i forma.

En la jerarquia oficiosa del periodisme destacat, aquell que té caixet i que sol ocupar les fantasies dels estudiants de periodisme, el local no sol ocupar posicions destacades. És així. Les grans capçaleres d’àmbit nacional i estatal (ara sobretot les barcelonines) són les que tenen el clout, les que es perceben com “de referència”. Això fa que alguns temes no guanyin pes fins que no aconsegueixen captar la seva atenció o que, quan això passa –i com aleshores solen lamentar els mateixos periodistes locals–, siguin les seves cobertures informatives les que es prenen com les influents.

Raquel C. Pico escriu a Ethic que per molt pes polític que tinguin les grans capçaleres de referència, el periodisme local és crucial. “Ho és ja des del punt i hora en què les notícies tenen una important càrrega emocional, la que fa que les coses ens importin molt més com més a prop nostre passin. Això no només passa amb les tragèdies, sinó també amb altres coses que poden ser menudes per a l’edició de la nit del telenotícies, però que són un tema determinant per als veïns d’un lloc concret. El periodisme local comprèn que, malgrat tot, la importància és en certa manera relativa”.

Des de ben jove, l’editor de Línia Nord ha vist amb claredat el paper que té el periodisme de proximitat en una societat. Sap, com bé diu la Raquel, que el diari del teu poble no només informa d’aquelles notícies importants que no tenen cabuda als mitjans d’àmbit estatal o de les curiositats i dels temes feel-good que sempre es fan servir com a exemple per evidenciar que la premsa local no ofereix “notícies serioses” (una conclusió, per altra banda, qüestionable), sinó que, a més, i en fer-ho, crea teixit social i democràtic.

“Les ramificacions cada vegada són més clares i depriments”, apunta un article de la Columbia Journalism Review que presenta una iniciativa per salvar aquest tipus de periodisme a Nord-amèrica. “No es tracta simplement que l’autogovern és impossible sense un periodisme creïble, és que els diaris locals han proveït la cola social que dona vida a les comunitats com a llocs on la gent es veu a si mateixa com a participants d’una empresa conjunta amb gent que coneix, entenen i que els preocupa”, assenyala. I adverteix: “Això és el que s’està desintegrant”. Com apunta una anàlisi a NiemanLab, la pèrdua dels mitjans locals acaba tenint un cost: als Estats Units, es pot establir una connexió entre la decadència dels petits mitjans més locals i regionals i la crisi de la democràcia.

Aquest número de Línia Nord és una mostra inequívoca que el seu editor ho va entendre molt bé fa molts anys, essent avui tot un exemple per al món de la comunicació de proximitat i de la comunicació en general.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram