Hi ha una frase atribuïda a Ciceró i molt utilitzada que diu que “els pobles que obliden la seva història estan condemnats a repetir-la”. Per això, és important conèixer el nostre passat si volem avançar i millorar, i mai hem d’oblidar, sobretot, el que va significar la sanguinària dictadura franquista per a la majoria de la població espanyola. Especialment ara que hi ha organitzacions i líders polítics que enyoren els temps del franquisme, temps en blanc i negre, d’assassinats i perseguits, sense llibertats.

El 27 d’abril, Badalona serà la tercera etapa de la marxa 0 de la Retirada.

Des de fa anys, l’Associació Sociocultural La Desbandá organitza una marxa entre Màlaga i Almeria en record de la massacre que les tropes sollevades contra la legalitat republicana van perpetrar contra la població civil de Màlaga que fugia de la ciutat després de ser ocupada per les tropes franquistes, el 8 de febrer de 1937.

Com si es tractés d’una bandada d’ocells, d’aquí el nom, milers de persones van intentar fugir de la barbàrie de l’exèrcit franquista per la carretera d’Almeria, l’única carretera que no havia sigut tallada, si bé estava a mercè dels bombardejos des de terra, mar i aire.

Efectivament, els avions franquistes volaven tan baix que es podien veure els ulls dels pilots. A més dels avions, també van ser bombardejats des del mar, així com pels tancs i l’artilleria rebel.

Aquest atac sobre la població civil va provocar més de 3.000 morts, molts d’ells nens i dones.

El febrer de 2005, es va inaugurar un memorial a Torre del Mar en record de les víctimes de la massacre i, des del 2017, se celebra una marxa entre Màlaga i Almeria per mantenir viva la memòria de totes aquelles persones que van ser massacrades per l’exèrcit franquista.

Aquest any, tenint en compte que molts dels exiliats van passar per Barcelona i també van ser milers els catalans que es van veure obligats a marxar a França, els organitzadors han pensat fer una marxa integral que vagi de Màlaga als Pirineus. Per això, el pròxim 27 d’abril hi haurà una trobada a la plaça de Sant Jaume per, després de ser rebuts per l’Ajuntament de Barcelona, fer un recorregut urbà fins al parc de la Ciutadella i entrevistar-se amb els grups polítics del Parlament.

A continuació, es traslladaran fins a Sant Adrià i, després d’entrevistar-se amb l’alcaldessa al Museu de la Immigració i visitar el tren conegut com el Sevillano, es dirigiran fins al Parapeto dels afusellats del camp de la Bota.

Després de dinar, caminaran per l’avinguda d’Alfons XIII i altres carrers fins a la plaça de l’Ajuntament de Badalona, on seran rebuts per les autoritats locals i organitzacions diverses. A continuació, es traslladaran al poliesportiu preparat per l’Ajuntament per passar-hi la nit.

Ara bé, abans de pernoctar, uns autocars traslladaran els senderistes a la Fira d’Abril, instal·lada al Fòrum de Barcelona. Una vegada allí, gaudiran d’un espectacle preparat per Tertúlia Flamenca de Badalona. Tornaran a Badalona i l’endemà continuaran la marxa direcció Montgat.

Durant el trajecte està previst que s’incorporin més persones i, a més, que siguin rebuts per autoritats d’alguns ajuntaments. Finalment arribaran a Mataró, on visitaran la tomba de les Brigades Internacionals i gaudiran d’un concert de la 304Tour. Després de sopar continuaran el seu camí fins a Calella, on pernoctaran.

El 29 d’abril continuaran direcció Blanes, si bé faran un descans per visitar el monument de les Brigades Internacionals que hi ha a Malgrat. Acabaran l’etapa a Blanes, on seran rebuts per l’Ajuntament i entitats socials i culturals.

El 30 d’abril realitzaran l’última etapa de la Retirada, de Portbou a Cotlliure. En aquesta localitat francesa retran homenatge a l’insigne poeta Antonio Machado per, més tard, traslladar-se a l’Ajuntament d’Argelès-sur-Mer i visitar el Memorial del camp de concentració on van ser confinats milers de refugiats.

Aquest any és la marxa 0, de Barcelona als Pirineus, però ja s’està treballant per poder realitzar la marxa de Màlaga als Pirineus, tot un repte i una lliçó de dignitat i compromís amb els màrtirs de la desbandá i els exiliats espanyols.