Pedro Jesús Fernández

La Marea de Pensionistes de Badalona, com la resta de marees i organitzacions que treballen per aconseguir unes pensions dignes per a tothom, no s’atura.

A Badalona s’han recuperat les concentracions dels dijous a la plaça de la Vila (a les 11 del matí), i el mateix passa a la majoria de pobles i ciutats de Catalunya i de la resta de l’Estat.

D’altra banda, cada vegada són més les organitzacions i personalitats del món de la cultura, del cinema, del teatre, del periodisme… que se sumen a la crida a participar en la manifestació convocada per la Coordinadora Estatal en Defensa del Sistema Públic de Pensions (COESPE) el pròxim 16 d’octubre a Madrid.

L’objectiu principal d’aquesta manifestació és defensar el sistema públic de pensions i reclamar al govern central la derogació de les reformes laborals dels anys 2010 i 2012, i també la de les pensions dels anys 2011 i 2013. Exigim una auditoria pública dels comptes de la Seguretat Social, com han reclamat centenars de milers de pensionistes, càrrecs electes, institucions i professionals de diferents disciplines.

Les persones que formem part de les marees volem que la pensió mínima sigui igual que el salari mínim, així com la supressió dels plans privats d’empresa; plans que defensa l’actual ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, tot i que l’esmentada mesura només beneficia les oligarquies financeres especulatives i va en contra del criteri de solidaritat intergeneracional que representa el model de repartiment actual.

Ara bé, els pensionistes no només defensem el nostre dret a rebre una pensió suficient que ens faciliti poder viure amb dignitat, sinó també el manteniment dels serveis públics i que es destinin prou recursos als pressupostos de sanitat, educació, dependència i a d’altres que són la base fonamental de l’estat del benestar.

El 27 de setembre, centenars de pensionistes procedents de diferents llocs de l’Estat es concentraven a Bilbao. Poc després, en dos autobusos, un centenar es van traslladar a Brussel·les, on arribaren al cap de 15 hores.

A les portes del Parlament Europeu, es van entrevistar amb eurodiputats, als quals van traslladar la inquietud dels pensionistes per la intenció d’Europa de debilitar els sistemes públics de pensions i l’amenaça que fan als països que no compleixin les directives europees, que patiran limitacions i retallades en el repartiment dels fons europeus.

La resposta dels eurodiputats va ser de solidaritat amb les reivindicacions i de col·laboració. Ens van informar que no és el Parlament Europeu qui decideix sobre els sistemes de pensions, sinó que són els estats membres els que han de decidir com s’han de garantir les pensions públiques.

Les persones que formem part de les marees volem que la pensió mínima sigui igual que el salari mínim

Un altre acte important, en aquest cas de la Coordinadora de Marees de Catalunya, va ser la manifestació del 4 d’octubre a Barcelona.

A les deu del matí d’aquell dilluns, i sota una pluja persistent, centenars de pensionistes es van concentrar a la plaça de la Universitat, des d’on van anar en manifestació fins a la seu del Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya.

Hem de dir que la participació, malgrat la pluja i la vaga dels treballadors de Renfe, va ser important, fet que demostra la voluntat i el compromís dels pensionistes de continuar lluitant, plogui o faci fred, en defensa del sistema públic de pensions.

L’actual governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va ser nomenat, dies abans de la moció de censura, per Mariano Rajoy. Com a president, té un sou brut de catorze pagues de 12.731 euros mensuals, i una indemnització assegurada, en cas de cessament, de més de 300.000 euros.

Segons els seus estatuts, el Banc d’Espanya és una entitat jurídica independent del poder judicial i el seu objectiu principal ha de ser supervisar, inspeccionar i regular les entitats de crèdit. En cap moment ha de fer projeccions ni recomanacions sobre les pensions, ja que no són competència seva.

Doncs bé, fa molt temps que el Banc d’Espanya, seguint ordres del seu director, no compleix amb les seves obligacions. Els escàndols financers d’espionatge i corrupció al BBVA, al Santander, a CaixaBank… no han merescut mai la seva atenció. Tot el contrari pel que fa a la viabilitat de les pensions públiques.

L’actual governador, com han fet els seus predecessors, fa campanya a favor de la privatització de les pensions públiques i al·lega que són insostenibles, cosa que ja han desmentit fins i tot autoritats del mateix govern.

Per això, i moltes altres qüestions, els pensionistes anirem a Madrid el pròxim 16 d’octubre per exigir una auditoria pública dels comptes de la Seguretat Social.

Volem demostrar que el sistema de pensions públiques no només és sostenible i viable, sinó que també és la garantia que tenim les persones treballadores per assegurar-nos que cobrarem una pensió digna quan arribi l’hora de la nostra jubilació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram