Un any més s’ha celebrat la tradicional festa medieval Pirates a Badalona. Els dies 25 i 26 de març va començar la festa en un nou emplaçament, la Rambla del Gorg, ja que al Passeig Marítim se celebrava una cursa que feia incompatible les paradetes i les diverses activitats previstes pels organitzadors de la festa amb els i les esportistes. Els dies 1 i 2 d’abril, com sempre s’ha fet, a la platja dels Pescadors i a Canyadó.

Aquest any, per manca de pressupost, no s’ha pogut celebrar la Ràtzia a Santa Maria, espectacle de teatre, dansa, foc i llum a Dalt de la Vila, i alguna altra activitat.

Per sorpresa de tothom, el nou emplaçament va ser tot un èxit de participació. Durant els dos dies, les persones visitants van gaudir dels divertiments medievals i dels combats, així com dels diferents tallers per a infants i del tradicional mercat medieval amb productes de la terra o, com es diu ara, de proximitat, i d’artesania diversa. Tanmateix, s’ha d’assegurar el Front Marítim com a espai propi i natural de la festa.

Prèviament a aquests dies es va presentar, el 14 de març, l’exposició Blasonar Badalona. Símbols de ciutat a l’Associació Veïnal del Centre. El 16 de març, al Museu de Badalona, es va impartir una interessant conferència, Estudiant la mort: què ens diu l’antropologia forense de la tomba de Jaume Ramon Vila?, una de les tombes, possiblement, trobada al monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a càrrec de Núria Armentano.

Una altra conferència realment notable va ser la impartida per l’historiador Carles Díaz sota el títol d’El claustre de Sant Jeroni de la Murtra: arquitectura, iconografia, heràldica i història, també a la sala d’actes del Museu.

Per últim, una altra activitat acadèmica va ser la conferència El procés de conservació de la taula central del retaule de Sant Sebastià del monestir de Sant Jeroni de la Murtra, impartida per Rosa Marina Ruiz, també a la sala d’actes del Museu.

Ningú pot negar que totes i cadascuna d’aquestes activitats són activitats culturals

Els amics de Màgic Empenta van desplaçar-se per diferents biblioteques per explicar el conte d’El Catxidiable. Altres activitats organitzades van ser la visita a les ermites de Badalona i Acollits a Sagrat, recorregut teatralitzat a l’església de Santa Maria.

Ara bé, sent interessant i necessari fer totes aquestes activitats, no podem ocultar que els actes centrals són els que es van celebrar els dies 1 i 2 d’abril a La Baixadeta, la plaça situada davant de la noble figura de la masia de can Canyadó, amb la seva torre de defensa construïda per evitar l’atac dels pirates.

La matinada de l’1 d’abril, els pirates van desembarcar a la platja dels Pescadors, un lloc ple de gom a gom en el qual la mainada és l’autèntica protagonista. Poc després d’un aferrissat combat entre els vilatans i els pirates, els vilatans van fugir en una espectacular cercavila fins a Canyadó, on se celebrava un mercat tradicional i on es va poder gaudir d’una mostra d’entremesos infantils amb gegants i capgrossos.

Tanmateix, no seria fins a la nit quan un inesperat atac dels pirates atemoriria els centenars d’assistents.
És cert que els soldats estaven preparats, com ho van demostrar amb una magnífica exhibició d’un extraordinari combat, però res va poder evitar la cremada de la Masia, un magnífic castell de focs que, una vegada més, va sorprendre tots els assistents que omplien la plaça de La Baixadeta.

Les festes populars són parts integrants de la nostra cultura i, a la vegada, són el reflex de la seva història i de la seva evolució

Diumenge 2 d’abril es va celebrar el Pacte de Pau, un espectacle teatral d’equitació i combats medievals i, finalment, un concert de música, una mostra de bitlles catalanes i un espectacle de màgia van posar fi a una altra festa medieval Pirates a Badalona, una festa popular i tradicional que se celebra des de l’any 1999 a Badalona.

Ningú pot negar que totes i cadascuna d’aquestes activitats són activitats culturals, si considerem que les festes populars són parts integrants de la nostra cultura i, a la vegada, són el reflex de la seva història i de la seva evolució. Com tampoc que les festes populars són del poble i per al poble, és a dir, la col·lectivització dels esforços de tota una sèrie d’entitats que les fan possibles i les omplen de contingut.

Ara bé, no hem d’oblidar que cal la col·laboració i la implicació de les institucions per assegurar els mitjans necessaris per fer-les possibles i millorar-les.

La nostra festa ha de recuperar i omplir de continguts les activitats del Front Marítim amb la cercavila pirata, les passejades vent en popa a tota vela del Quetx Ciutat de Badalona, la cercavila cap a Santa Maria des de la plaça de la Vila, l’espectacle nocturn de teatre, dansa, foc i llum de la Ràtzia a Santa Maria, el cicle de cinema pirata, els balls… I moltes altres activitats que, ben segur, els organitzadors ja començaran a treballar per a una nova edició de la festa medieval Pirates a Badalona.

Confiem que el nou govern de la ciutat aposti per una festa cultural i popular, una festa que cohesiona la ciutat i afavoreix la participació i que recupera les nostres tradicions i posa en valor el nostre patrimoni cultural, arquitectònic i històric. Només cal que incorpori en el seu calendari festiu i cultural, com ho fa amb altres festes, la festa medieval Pirates a Badalona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram