Alex Montornès

Badalona fa molts anys que viu encallada en un present perpetu que no la permet avançar. Un present tan antic que ja és passat. Aquest present perpetu es pot constatar fàcilment donant un cop d’ull a l’hemeroteca o escoltant els debats als plens municipals o als mitjans locals.

Els lideratges de la darrera dècada han treballat més a reacció de les problemàtiques del dia a dia de la ciutat que no pas de forma proactiva. Una situació accentuada per la inestabilitat política, el populisme i l’electoralisme.

Tàctica en lloc d’estratègia. Però quan les decisions només són tàctiques i no estratègiques, a la llarga qualsevol empresa o organització acaba en fallida. També en el cas de Badalona.

Esquerra Republicana estem convençuts que moure’s no vol dir necessàriament avançar. I que només trencarem aquesta dinàmica viciada si mirem el futur. Si totes les decisions que prenem avui tenen sentit per avançar cap a la ciutat que volem ser demà. Perquè la Badalona del futur no vindrà del passat; vindrà del present i del futur.

Hem de fer funcionar l’Ajuntament, resoldre els problemes de neteja o de seguretat de la ciutat, fer front a les emergències climàtica i habitacional o a la manca de manteniment dels mercats, escoles o poliesportius, entre altres. Però cada decisió que prenem i cada passa que fem han de formar part d’un camí més llarg.

Això és el que Esquerra Republicana hem anomenat la Badalona del 2040. Un pla de govern a tres mandats vista que ens marca el camí que volem seguir i un projecte que vam voler compartir amb tots els partits polítics, la societat civil i la ciutadania per si podia ser útil.

Quan parlo de treballar el present amb una mirada al futur, els de sempre –aquells que des de fa molts anys es pensen que la ciutat és seva– es molesten i s’enfaden. Els molesta i s’enfaden perquè els posem un mirall da