El pròxim 1 de febrer, a l’espai Betúlia, de la biblioteca Can Casacuberta de Badalona, es presenta el llibre Federalisme fàcil. És un llibre coral que aplega una vintena d’autors, entre ells filòsofs, periodistes, experts en política lingüística, economistes i sindicalistes, que expliquen els valors del federalisme: com es vincula a l’esport, la cultura o les religions, i com pot ser una solució als problemes de salut, medi ambient i altres aspectes que ens afecten a tots i a totes.

També explora el federalisme com a eina per a millorar les relacions entre persones, comunitats i territoris. Així mateix, el llibre també aborda la idea del federalisme com a camí per a construir una societat i una humanitat millors a partir del diàleg, el respecte i la fraternitat.

En aquest article, volem reflexionar sobre el concepte de federalisme, que implica una visió de la societat basada en la cooperació, el diàleg i el respecte mutu entre els diferents actors socials i territorials.

El federalisme és una proposta política que busca el reconeixement de la diversitat territorial i cultural dins d’un marc comú de convivència i solidaritat, i defensa que les diferents entitats territorials que conformen un Estat puguin gaudir d’un alt grau d’autogovern, participació i cooperació, sense renunciar a la unitat i la integració en un projecte compartit. El federalisme és, doncs, una proposta que millora el benestar de la majoria social, ja que permet satisfer les demandes de reconeixement i autodeterminació de les diverses identitats nacionals i culturals, alhora que garanteix la igualtat, la cohesió i la solidaritat entre els diferents pobles i territoris.

El federalisme evita la confrontació i les guerres, ja que promou el diàleg, el pacte i el respecte mutu entre les parts, sense imposicions ni unilateralismes. El federalisme és, en definitiva, una via per aprofundir en la democràcia, la pluralitat i la justícia social.

Sense cap dubte, el federalisme és una alternativa al model individualista i polaritzat que predomina avui dia, un model que genera desigualtats, exclusions i conflictes, ja que el federalisme proposa una forma de convivència que reconeix la diversitat i la pluralitat com a valors positius, que fomenta la solidaritat i la fraternitat entre les persones i els pobles, i que defensa els drets humans i la sostenibilitat del planeta.

Cada dia són més els qui creiem que una altra societat és possible, més justa i equitativa, més democràtica i participativa, més respectuosa i solidària. Per això, en aquest llibre, Federalisme fàcil, es parla de com el federalisme és una solució com a projecte polític i social pel segle XXI.

Per tot plegat, s’ha de treballar per aconseguir un món en pau i sostenible, i el federalisme és una proposta que ens pot ajudar a solucionar els diversos problemes i conflictes socials que abunden per tot arreu. És evident que la situació actual és insostenible, ja que les guerres i les desigualtats cada dia són més visibles i destructores i, així, no podem continuar. Ara bé, cal un compromís de tota la societat per aconseguir anteposar els interessos comuns i solidaris als interessos partidistes i identitaris. Només així podrem construir un futur millor per a tothom, on el respecte, la justícia i la cooperació siguin els valors fonamentals.

La pau entre els pobles i el benestar social no és una utopia, sinó una necessitat i una responsabilitat dels governs i de cadascú de nosaltres. El federalisme és una oportunitat per a crear una societat més justa, democràtica i respectuosa amb el medi ambient. No és una utopia, sinó una necessitat en un món cada vegada més interconnectat i divers. Però, per a fer possible el federalisme, cal superar els obstacles que ens posen els qui volen mantenir els privilegis i les desigualtats. Cal també educar i conscienciar a la ciutadania sobre els beneficis del federalisme, que no és només una forma d’organitzar l’Estat, sinó també una actitud de col·laboració, diàleg i solidaritat entre els diferents pobles i cultures.

L’acte de presentació, que farà la mestra badalonina Maria Lobato, comptarà amb la participació de Siscu Baiges, periodista d’El Triangle i Josep Burgaya, historiador. Ens veiem l’1 de febrer, a les 19 hores a l’Espai Betulia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram