Actualment, cada dia són més els qui neguen la violència masclista, els qui volen ocultar els crims de la dictadura franquista, els qui no volen que siguin les dones les que decideixen sobre el seu cos… i podríem continuar amb una llarga llista de coses que ens demostren com, els qui enyoren el feixisme, tenen més visibilitat des que governen, gràcies al Partit Popular, en ajuntaments i comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Per això, les eleccions europees són un moment clau i ens juguem molt en la configuració del futur polític i social de la Unió Europea.

En aquestes eleccions del 9 de juny, l’ascens de partits d’extrema dreta és una realitat que ha generat molta por en els sectors populars de la societat. Aquestes organitzacions polítiques, amb ideologies dictatorials, han guanyat terreny en molts països amb discursos xenòfobs i trampistes per criminalitzar els més vulnerables i dividir la societat. Ara, no només no han deixat de dissimular o ocultar les seves idees feixistes, sinó que també les han fet seves partits de dretes que les han adoptat com a part del seu discurs públic, una situació que ha generat alarma a totes les organitzacions i persones defensores de la democràcia i els drets humans.

Per això, la presència i possible consolidació de l’extrema dreta en institucions democràtiques, com el Parlament Europeu, podria tenir implicacions significatives en la política interna i externa de la Unió, ja que les seves polítiques poden afectar els drets de les minories, la llibertat de premsa, l’estat de dret i les relacions internacionals, especialment en temes de cooperació i solidaritat entre estats. A més, la normalització de discursos d’odi i la retòrica divisiva poden erosionar els valors fonamentals de la Unió Europea, ja que volen que els rics siguin més rics, i que la gent treballadora sigui més pobra, amb pitjors condicions de treball i de vida en general.

Davant d’aquest escenari, és essencial que els ciutadans estiguem no només ben informats, sinó que també hem de prendre partit fins a tacar-nos. És a dir, comprometre’ns plenament en la defensa dels valors democràtics i els drets humans, ja que correm el perill de tornar a les cavernes.

Cal no oblidar que la participació en les eleccions és una eina poderosa per influir en la direcció que prendrà la Unió Europea i per defensar els principis democràtics. També és important recordar que la història europea ens ha ensenyat les conseqüències devastadores que poden derivar-se de l’ascens al poder del feixisme.

Per tant, aquestes eleccions europees del 9 de juny representen més que una simple votació: són una oportunitat per reafirmar els valors de solidaritat, unitat i diversitat que han caracteritzat la construcció europea després de la Segona Guerra Mundial. En aquest sentit, cada vot compta i cada veu és crucial per garantir que Europa segueixi, encara que amb dificultats i contradiccions, sent un referent de pau, estabilitat i benestar.

No votar pot tenir conseqüències irreversibles, ja que l’abstenció afavorirà partits o coalicions d’extrema dreta. Els marges de victòria poden ser molt estrets i cada vot pot ser decisori. A més, votar és una manera d’honorar la lluita històrica per aconseguir i preservar el dret al vot, una lluita que ha costat moltes vides i esforços al llarg dels anys.

Els drets socials, com l’educació, la sanitat, les pensions i la protecció social, poden ser afectats per les polítiques que s’implementin a Europa i, per tant, és essencial que tots els ciutadans participem activament en aquestes eleccions.

En resum, votar no només és un dret, sinó també una responsabilitat cívica que contribueix a la salut i estabilitat de la democràcia i a evitar que l’ascens de l’extrema dreta, en posicions de poder institucional, i el seu impacte en les societats democràtiques suposi un risc per a la conservació dels drets i les llibertats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram