Òmnium Badalona enceta una col·laboració una mica especial, amb aquest primer número de ‘Línia Badalona’. Permeteu que us l’expliqui en què consistirà el vincle entre aquests dos agents de la ciutat.

En aquest espai, setmana rera setmana, i esperem que durant molt de temps, diferents persones vinculades a la junta de l’entitat aniran oferint pistes sobre la realitat de la ciutat sota el prisma ampli del lema que, des de fa uns anys, inspira la nostra feina: “llengua, cultura, país.” Us sona? És probable que sí.

Òmnium representa avui a Catalunya un espai tranquil i exigent de reflexió i acció. Hi ha altres entitats que ‘pensen’ en el país, especialistes en marcar les grans línies, en compartir estratègies; n’hi ha d’altres que hi fan feina concreta, que són molt bones en el dia a dia. Però n’hi ha poques, diria, que articulin aquests dos plans de la manera com ho fa aquesta. Pensar i fer.

En pocs anys Òmnium ha passat d’espectadora a protagonista com ho demostra la manifestació del 10 de juliol on va convertir-se en l’eix vertebrador d’una de les manifestacions més multitudinàries que ha viscut mai Catalunya.

M’agradaria que aquest espai fos un mirall d’aquest espai tranquil i exigent. Un aparador d’idees i reflexions, en clau de ciutat; una guia per entendre els reptes que tenim ara i aquí en positiu.

En positiu? És que és la única manera d’abordar-los. Som la gent que fa coses… La gent a la qui no els agrada el cinisme ni el pessimisme. Aquests són els companys de viatge dels que es miren les coses del sofà estant. No els trobareu en aquest espai. No som els catalans emprenyats! Som els catalans enfeinats!

En aquesta columna, i a partir de la setmana vinent, s’aniran alternant persones vinculades al nom de la ciutat com ara en Jordi Ballesteros, la Pilar Vallès, la Marta Borreguero, l’Oriol Soler, en Jordi Lleal i molts altres

És un honor tenir totes aquestes persones a la junta de l’entitat que presideixo. M’agrada saber que estic acompanyat. És una senyal que hem fet bé la feina, perquè és gent d’àmbits, recorreguts i edats diversess. És un bon resum de què és Òmnium, avui. No hi ha una persona que parla per Òmnium, són moltes, en realitat i crec que és just presentar-les perquè els conegueu a l’hora de llegir-los a ‘Línia Badalona’.

Fem-ne una breu repassada. En Ballesteros, per començar. Advocat, activista cívic i recordat exregidor. Estarà bé seguir la mirada atenta, curiosa i ben informada d’un dels blocaires més interessants de la ciutat en aquestes pàgines. Continuarem amb la Pilar, durant molt de temps cap de projectes d’Òmnium i avui professional per compte propi. Activa, batalladora, compromesa.

També escoltarem la visió entesa de la Marta Borreguero, gestora cultural i una de les persones que més ha ajudat a crear discurs, a Òmnium Badalona. L’Oriol Soler, periodista local, avui guionista a TV3, també hi dirà la seva, i així mateix en Jordi Lleal, aparellador. Per cert, que en Jordi ja ha avançat que té el pap ple, i que ens podem anar preparant…

Al seu costat, i com ja podreu comprovar en aquest número, ‘Línia Badalona’ també recollirà la mirada de Marcel Mauri, vicepresident de l’entitat i doctor en comunicació per l’UPF, i de la Dolors Sabater, activista badalonina a qui no cal presentar gaire.

I ta