Fa uns dies, el president d’un dels grups municipals del nostre Ajuntament va demanar a les associacions veïnals que integren el Districte 1 si era possible una trobada per exposar-los les seves propostes per solucionar alguns dels problemes estructurals de Badalona que, com tots sabem, s’arrosseguen des de fa molts anys i mai ningú ha solucionat.

Evidentment, les associacions veïnals van acceptar la demanda i es van reunir amb ell per escoltar-lo i exposar, també, allò que consideraven prioritari per millorar la ciutat, si bé es van centrar en els problemes del Districte 1.

Hem d’aclarir que els problemes estructurals són aquells que afecten la forma, l’organització o el funcionament d’una entitat, com una empresa, una institució o una societat.

Aquests problemes poden tenir causes diverses i, per abordar-los, cal fer un diagnòstic acurat de la situació, identificar les seves causes i els seus efectes, definir i concretar els objectius i les estratègies per solucionar-los i implementar i avaluar les accions necessàries.

Ara bé, el procés per abordar aquest tipus de problemes requereix lideratge, participació, comunicació, transparència, innovació i adaptabilitat.

Els experts diuen que per solucionar els problemes estructurals és necessari seguir uns passos bàsics, com identificar el problema, determinar la causa, proposar una solució i executar-la.

Evidentment, aquesta tasca necessita l’ús d’eines de gestió, com ara la planificació, un pressupost i la contractació del que sigui necessari per assumir i supervisar tots els passos.

Dit això, tots els assistents estaven d’acord que un dels problemes principals de Badalona és el desgavell de la nostra administració. La ineficiència i la paràlisi administrativa de l’Ajuntament venen de fa anys i provoquen una situació vergonyosa i escandalosa. Diuen que en cap altra administració local d’arreu passa el que passa a l’Ajuntament de Badalona.

Tanmateix, no hem d’oblidar que ja fa temps es van contractar els serveis d’experts, es va crear una comissió integrada per tots els grups municipals que van estudiar la situació, es va consensuar un programa d’actuació i… com passa molt habitualment a Badalona, aquestes propostes per començar a treballar es van guardar en un calaix d’algun despatx del Viver.

Tenim, doncs, el diagnòstic, però sembla que no hi ha les ganes o la voluntat política d’abordar-lo per sortir d’aquest atzucac administratiu.

Esperem que aviat les notícies parlin d’actuacions realment necessàries per millorar Badalona

Un altre repte és definir la ciutat que volem. Ara s’està treballant en el Pla Director Urbanístic de Barcelona (PDUM), que té com a finalitat ordenar el desenvolupament urbà dels 36 municipis que formen l’àrea metropolitana de Barcelona, però la majoria de les entitats veïnals no coneixen quines són les propostes de Badalona.

La mobilitat és un altre dels problemes estructurals, com també la transformació de l’autopista i el traçat actual de la via del tren. No cal parlar dels problemes múltiples que ha ocasionat a la majoria de la població i també al nostre litoral.

El manteniment dels equipaments, les zones verdes i la neteja dels espais comuns són qüestions de les quals tothom parla però que ningú soluciona. Això ens explica la desafecció i la desconfiança que hi ha cap a la política i els nostres càrrecs electes.

Són molts els que diuen en campanya electoral que el seu objectiu és solucionar els problemes estructurals i conjunturals de Badalona per transformar-la i millorar-la i, quan governen, s’obliden dels seus compromisos i anteposen els seus interessos partidistes per damunt dels interessos de la ciutadania. I el més greu és que els uns culpen els altres del desbaratament administratiu i la manca de solucions.

Sempre, després de les eleccions, el nou govern culpa l’anterior d’haver abandonat les seves obligacions i no haver fet res per millorar la ciutat i solucionar, no ja els problemes estructurals, sinó els problemes conjunturals del dia a dia.

També és un problema, si bé no té la transcendència (o sí) que els anteriors, la participació ciutadana com a factor determinant i imprescindible de l’organització municipal. Tothom diu, i se n’enorgulleix, que la ciutat la fem tots, i tenim un reglament de participació des de fa més de vint anys, aprovat per unanimitat, però tothom s’oblida d’aplicar-lo i respectar-lo.

Ara hi ha un nou govern amb majoria absoluta. D’entrada, ens crida l’atenció que sigui notícia el fet de col·locar una pilona, arreglar dues rajoles d’una vorera o que Badalona tindrà l’arbre de Nadal més alt de l’Estat.

Esperem que aviat les notícies ens parlin d’actuacions realment importants i necessàries per redreçar i millorar el funcionament de l’administració, per poder posar les bases que permetin abordar i despatxar alguns dels problemes estructurals de Badalona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram