El 1997 neix l’Associació Castellers de Badalona, fruit de l’idea que li rondava pel cap feia temps al Sr. Jaume Sellarès, president aleshores de l’Associació Festa Nacional dels Països Catalans, que creia que a Badalona tenint el potencial humà que té no podia deixar escapar el fet de tenir una colla castellera aprofitant el boom casteller dels anys 90. Desprès de mesos de reunions i assajos, finalment la colla és presenta oficialment al món casteller per les festes de maig de 1998, apadrinats pels Castellers de Montcada i Reixac i aconseguint els seus primers quatre de sis amb agulla i pilar de cinc. Moment en que estrenen també la seva camisa de color micaco i portant com escut un dimoni, ja que el Dimoni que es crema a la Nit de Sant Anastasi a la platja de Badalona és un dels referents més destacats de la cultura badalonina.

Els micacos, com són coneguts dins el món casteller, en els seus inicis van fer els primers assajos al badiu del Centre Cívic Dalt de la Vila, alternant amb l’època de fred amb el pati interior de l’escola Jungfrau. A partir del 2005 els badalonins, troben una nova seu més adequada per assajar, a l’antiga fàbrica de Mobba i just aquest mes de maig s’està acabant de fer el trasllat cap al carrer Font i Escolà nº 42 que passarà a ser ara la nova seu dels micacos, a l’espera que amb el temps pugui disposar d’una seu definitiva pròpia.

Està clar que la Plaça de la Vila és la més emblemàtica abans i després del naixement dels Castellers de Badalona pel fet que és on sempre s’ha actuat per la diada d’aniversari, al maig, i per la diada de la colla, al finals de novembre, però hi ha altres places a la ciutat que tenen alguna cosa especial pels castellers. La plaça de la Plana, on s’hi aixequen castells cada 11 de setembre, la Rambla on cada Nit de Sant Anastasi i recentment la diada d’inici de temporada es veuen les nostres aletes, a Sant Josep (plaça del Dr. Rifé) on vam descarregar el nostre primer cinc de set, a dins el pavelló perquè estava plovent, i la plaça d’Artigues on vam carregar el primer castell, un tres de sis.

Durant tots aquests anys, s’ha intentat que la colla dels micacos no fos la colla del centre de Badalona sinó que qualsevol ciutadà o ciutadana badalonina, se la sentís com a seva, és per aquest motiu que pel 10è aniversari de la colla al 2008 es va dur a terme la iniciativa de fer un pilar a cada barri de Badalona, en total 34 pilars en un sol dia. A més a més, per la diada de la tardor cada any s’actua en una plaça i barri diferent de Badalona. Els Castellers de Badalona són una de les colles castelleres més joves, concretament la 57ª de les 60 integrades a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El seu objectiu fonamental és lògicament fer castells i representar Badalona. Significa no acceptar que la nostra ciutat sigui un mer satèl•lit metropolità i lluitar pel dinamisme cultural de Badalona. També suposa no limitar la colla al centre de la ciutat. Per no només a Badalona tenim places emblemàtiques els micacos; hi ha places fora de Badalona com la plaça de la vila de Premià de Mar o la plaça de la vila de Tiana, on actuem des de els inicis en la seva festa major. Són places que les sentim com a nostres.

<