Un vell pis de la Dreta de l’Eixample de Barcelona, amb ascensor esquifit. Taula amb 11 comensals en un menjador de mobles d’avui i enteixinat noble. Tots periodistes, que portem ampolles de vi de cinc denominacions d’origen catalanes. La meva és de Can Coll, Canyet (D.O. Alella). L’ampolla d’Orígens rosat triomfa i sorprèn. Vi de Badalona? Doncs, sí; i bo.

Potser el vi badaloní més clàssic és l’Orígens blanc, de les mateixes vinyes de Can Coll de Canyet, monovarietal de pansa blanca, la varietat insígnia de la DO Alella. Però em vaig inclinar pel rosat, que enguany és esplèndid, jove, fresc i afruitat. Aquest vi és elaborat amb la varietat de raïm merlot i per a mi pot combinar perfectament amb aperitius i pràcticament amb tota mena de plats. Un vi de Canyet recuperat i a més ecològic.

Mentre dringàvem els gots es va recordar com els romans ja carregaven les àmfores “Laietana” per portar-les cap a Roma. I Baetulo les omplia de vi blanc, de no massa graduació però floral i amb un punt d’acidesa diferenciador. Jo mateix apunto que un tros d’una d’aquestes àmfores porta la marca “L.VOLT” (Volteilius), indicatiu que era procedent de Badalona.

A tots ens sembla indicat el nom de les menys de deu mil ampolles que surten de Can Coll. El vi retorna Baetulo als orígens. Recomano els llibres de Montserrat Comas, que ens introdueixen en la importació i exportació de vi des de la nostra vila romana. Abans de néixer Crist, i gràcies al vi, ens vam endinsar en el món de la producció i el comerç, de l’economia. I Can Coll ho rememora. Brindem!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram