Pedro Jesús Fernández

El 30 de novembre de 2021, el Ple de l’Ajuntament de Badalona aprovava una resolució dictada pel nou alcalde, Rubén Guijarro (PSC), el dia 8 del mateix mes, de nomenament de tinents d’alcalde i delegacions als regidors i les regidores amb l’objecte de dotar d’una major celeritat i eficàcia a l’actuació de l’administració municipal.

Ara no toca entrar a parlar del desgavell que s’arrossega a l’Ajuntament des de fa anys ni de la necessitat i la urgència de millorar l’administració local. Hi ha propostes, informes i estudis elaborats per experts guardats als despatxos dels regidors des de fa anys i panys. Una altra cosa és agafar el bou per les banyes.   

Aquell 8 de novembre de l’any passat es va celebrar el ple per debatre la moció de censura contra Xavier García Albiol, motivada per la implicació de l’alcalde del PP en els Papers de Pandora. Va ser així com el candidat del PSC va assumir l’alcaldia i va formar un govern integrat per ERC, Badalona En Comú Podem i Junts. Només Guanyem, a més del PP, va quedar fora del govern, si bé Guanyem va votar a favor de la moció de censura. Cal recordar que el PP té 11 regidors; el PSC en té 6; Guanyem, 4; ERC, 3; Badalona En Comú, 2 i, finalment, Junts en té 1.

Diuen els coneixedors de la política municipal que, llevat comptades excepcions, la governabilitat de Badalona sempre ha estat marcada per la manca d’un projecte polític sòlid i estable per transformar i millorar la ciutat. Efectivament, Badalona és com un vaixell sense un rumb clar per la manca de lideratge polític. 

Una conseqüència d’això és el poc pes que Badalona, quarta ciutat del país en nombre d’habitants, té en la política catalana. Són molts els que diuen que la nostra ciutat és la Ventafocs de Catalunya. Altres diem que a Badalona hem trepitjat merda. Perdoneu l’expressió, però és evident que Badalona no es mereix alguns dels líders polítics que tenim.

El nou alcalde, en el seu discurs d’investidura, va dir que treballaria per garantir l’estabilitat institucional i que governaria des del diàleg, el consens i el compromís comú, “teixint complicitats i aliances polítiques que superin el curt termini, els càlculs electorals i el tactisme polític”.

Ja han passat dos mesos i se suposa que els regidors i les regidores amb competències, des del primer minut, es van posar a treballar per intentar desbloquejar alguns dels vells problemes que tenen paralitzada la ciutat. Ara bé, la ciutadania té informació de quines són les competències i responsabilitats de cadascun dels regidors i regidores?

No és fàcil saber a qui t’has d’adreçar quan vols aconseguir informació sobre un determinat problema. Per això, em permetran exposar l’organigrama municipal. Al govern, a més de l’alcalde, hi ha sis tinences d’alcaldia que assumeixen la responsabilitat de diferents àmbits.

El primer tinent d’alcalde és Àlex Montornès (ERC), responsable de l’àmbit d’Impuls de Ciutat i Reconstrucció Covid. La segona tinença d’alcaldia la té Aïda Llauradó (ECPB), responsable de l’àmbit d’Educació, Feminisme i LGTBIQ+, Ciutadania, Participació i Agenda 2030. La tercera l’ostenta David Torrents (JxC), responsable de Protecció Social a les Persones i Impuls Comercial. La quarta recau en Teresa González (PSC), responsable de Territori, Habitatge, Esport i Salut. La cinquena, en mans de Manuel Sorribas (PSC), és la d’Hisenda, Recursos Interns i Personal. Per últim, la sisena tinença d’alcaldia depèn de Christian Carneado (PSC), responsable de Govern i Seguretat Ciutadana.

Queda dit. Esperem que aquest any es puguin veure els resultats d’aquest nou govern i que la ciutadania recuperi la confiança en la seva administració. I, per això, cal treballar plegats sense buscar rèdits electorals partidistes, sinó pensant només en el bé de la ciutat. Som-hi.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram