El juliol es va aprovar el Pla Director Urbanístic (PDU) de les Tres Xemeneies al Ple dels ajuntaments de Badalona i Sant Adrià de Besòs. Esquerra Republicana vam optar per un sí crític, per la manca d’una alternativa viable i per la necessitat d’incloure millores a un text que pot ser més ambiciós, per convertir l’espai en un motor de transformació.

El pol biomèdic de Can Ruti, el campus d’Alimentació de Torribera i el campus de la UPC a Sant Adrià dedicat a l’energia poden ser el far que marqui el futur de les Tres Xemeneies i el seu entorn. Pensem que el projecte d’un Hub Internacional per al Desenvolupament Sostenible i per a la Pau, presentat per un grup d’experts internacionals, és l’únic projecte, a dia d’avui, capaç d’assolir l’objectiu d’impulsar el desenvolupament dels polígons i del nostre territori, vertebrant una proposta de referència metropolitana. Un autèntic pol d’oportunitats per ambdues ciutats que requereix suport polític i el desenvolupament de la zona.

Pensem que és necessari millorar el PDU per assolir aquest objectiu. Per això, presentarem diverses al·legacions. D’una banda, es fa necessari integrar el projecte funcional de les Tres Xemeneies i, de l’altra, cal crear un organisme democràtic i transparent que vetlli per la seva execució. Cal que doni les respostes que manquen en àmbits tan importants com: el medi ambient, la mobilitat, la viabilitat econòmica, el cost de la subestació elèctrica, la necessitat de nous equipaments o el respecte al patrimoni industrial, entre d’altres.

És l’hora que siguem ambiciosos i valents. Hem perdut moltes oportunitats i no podem deixar-ne escapar una altra. Fem una crida a totes les institucions, a l’oposició i a la societat civil, per treballar plegats en la millora del projecte i per posar rumb cap a la transformació social i econòmica d’aquest territori.