A Badalona, com a molts altres ajuntaments de Catalunya, durant aquests dies tothom fa balanç del que ha suposat per a la ciutat el canvi de govern a l’Ajuntament.

Com que no es tracta de l’únic ajuntament català on governen forces que apostaven per una altra forma de fer política –manar obeint, deien– hem buscat informació del què ha passat a altres ajuntaments i, si fa no fa, la valoració és la mateixa.

Segons deien, la nova política es basa en sis principis fonamentals: sevir i no servir-se, representar i no suplantar, construir i no destruir, obeir i no manar, promoure i no imposar, convèncer i no vèncer. La política al servei de la gent.

A la majoria dels ajuntaments es van presentar candidatures amb cares noves i amb el compromís d’empoderar els veïns perquè fossin els autèntics motors dels canvis.

A Badalona, en el seu primer discurs com a alcaldessa, Dolors Sabater va declarar que “les nostres lluites seguiran a les places i alhora governant a la sala de plens”.

Cal no oblidar que va aconseguir ser alcaldessa amb els vots de quinze regidors, si bé només deu van formar part del nou govern –cinc de Guanyem Badalona en Comú, tres d’ERC i dos d’ICV-EUiA–.

Què opinen els ciutadans dels nous governs?

Les respostes següents no són de veïns de Badalona valorant el nostre govern, però.

-S’havien generat moltes expectatives que en molts casos no s’acaben de complir.

-Moltes de les promeses fetes, més enllà del rebombori inicial, no s’han portat a terme.

-Hi ha bona voluntat, però no acaben de fer el que se n’esperava.

-Els òrgans de participació no acaben de funcionar.

-No hi ha un projecte clar sobre què es vol que sigui la ciutat a llarg termini.

I què diu l’oposició d’altres ajuntaments?

-Cada àmbit de govern va per on se les enfila. Sembla com si hi hagués tants governs com partits.

-Tants caps, tants barrets. Cadascú a casa seva fa el que vol o el que pot. Alguns ni això.

-Aquests governs no han donat resposta a les promeses anunciades.

-La inexperiència en la gestió els ha superat.

-Els sindicats majoritaris no troben interlocutors. Tot està cap per avall.

A Badalona també es fa balanç i la nota que posa la societat civil al govern és l’aprovat justet. Un bon amic em diu que aquest govern, encara que progressa adequadament, és evident que necessita millorar. Tan sols queden dos anys i el temps passa volant.

La Coordinadora d’Associacions de Veïns del Districte I de la nostra ciutat ha fet públic un comunicat en què, entre altres coses, diu:

“Reconeixem els esforços del govern municipal per guanyar en transparència i valorem positivament les iniciatives per avançar en la gestió compartida del pressupost i el treball per millorar la convivència i la cohesió social… La poca agilitat i, a vegades, la manca d’interès per solucionar els petits problemes està fent que el malestar entre el veïnat hagi augmentat… Les associacions de veïns no trobem una resposta prou ràpida i concreta a la informació que sol·licitem, a les propostes que presentem o a les peticions de solucions”.

Acaben el comunicat dient que “nosaltres continuarem treballant per millorar els nostres barris i la nostra ciutat. Estem convençuts que la situació actual es pot reconduir, i que una altra forma de fer política concreta és possible”.

El mateix govern reconeix que té dificultats per gestionar l’Ajuntament i per transmetre el que fa. És urgent avançar –diuen alguns– en la reorganització municipal i cal millorar el diàleg amb els sindicats i la plantilla si es vol recuperar la confiança dels treballadors.

L’oposició denuncia la manca de capacitat executiva i de gestió, el que fa, segons ells, que la ciutat estigui paralitzada i els barris abandonats. Només queden dos anys i és evident que s’han de corregir moltes coses si es vol aconseguir aixecar el vol.

Encara hi són a temps.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram