Per saber des de quan l’ésser humà consumeix i elabora cervesa, hem de perdre’ns en la nit dels temps i viatjar per les nostres antecessores civilitzacions, perquè parlar de la història de la cervesa és parlar de la història de la humanitat.

La dona paleolítica elaborava uns brous a base de cereals germinats i fermentats. Al poble sumeri ja es servien més de vint classes de cervesa diferents, i durant l’imperi babiloni, el frau en la comercialització d’aquesta beguda era penalitzat amb pena de mort!

Egipte es va convertir en la primera gran indústria cervesera, a aquestes alçades de la història la cervesa ja s’utilitzava com una poció sagrada ofrena als déus, per curar als malalts, moneda de canvi, base de pagament de salaris, font d’aliment i beguda per al delit de totes les classes socials. Fins i tot els vikingos, a bord dels seus drakkares, ofrenaven als seus déus amb aquesta beguda durant la travessa, perquè els mantinguessin fora de perill de naufragis i vents adversos, mentre que al mateix temps la utilitzaven com una beguda vitaminada contra l’escorbut.

Però com tot producte, també va patir la seva industrialització, per tal d’estandarditzar la beguda i regular una qualitat constant en cada ampolla per arribar al gran públic. Això ha fet que molts de nosaltres hem estat consumint aquesta beguda durant anys, desconeixent per complet la infinitat de sabors i aromes que ens ofereixen els diferents estils de cervesa. A més de secrets tan ben guardats com les cerveses Lambic: cerveses de fermentació espontània, una de les begudes alcohòliques més complexes del món i un dels estils de cervesa més antics del planeta, i en canvi, al mateix temps, tan desconegut per a la majoria de nosaltres.

Però tot això a poc a poc està canviant, actualment a Catalunya, a Espanya i la resta del món estem davant un nou crepuscle cerveser. Cada vegada són més els cervesers que treballen per recuperar el concepte de cervesa artesanal, com també cada cop són més els consumidors que s‘aventuren a tastar tot tipus de receptes que poc tenen a veure amb el que estaven acostumats. Ja no cal viatjar a l‘estranger per beure una bona cervesa artesanal.

Dolces, amargues, robustes, àcides, cítriques, refrescants, licoroses, afruitades, etc. a la cervesa hi ha cabuda per a tot tipus de sabors per tal de satisfer a tots els consumidors en funció dels gustos, moments o estats d’ànim de cadascú, i sempre hi ha alguna amb un perfil desconegut esperant per sorprendre’ns quan arribi el moment. És tan àmplia la seva gamma de sabors, aromes i textures, que també està recuperant el seu lloc a taula, fins ara totalment bandejada, relacionant-se amb la cuina més refinada. Tant si és carn, peix, postres o verdures, sempre hi ha un tipus de cervesa preparada per combinar amb els nostres plats preferits, i prova d’això és que la llista de restaurants que inclouen aquesta beguda per maridar amb els seus millors plats, cada vegada és més gran perquè la nostra oferta gastronòmica també ha donat la benvinguda a aquesta mil•lenària beguda.

Tot aquest moviment cerveser no és més que el resultat d’un intent per recuperar el llegat que ens van deixar els nostres avantpassats, totalment oblidat per alguns, i totalment desconegut per uns altres. A l’antiga Grècia, a l’imperi Romà, a l’edat de pedra, l’època feudal, l’antic Egipte, el poble Sumeri, l’edat de Bronze … perquè des que l’home és home, ja es consumia cervesa.

David Moya

Cerveseria Les 4 pedres

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram