Estanis Alcover

Aquest diari donava fa dies aquest titular: “Coordinació policial per controlar els límits municipals a Badalona” o, cosa que és el mateix, l’Ajuntament badaloní vol treballar amb municipis veïns per reforçar la seguretat a les zones frontereres. El text de la notícia ens informa que “per fer-ho, es milloraran els canals de comunicació i s’obrirà la porta a actuacions conjuntes, ja que, segons el consistori, la problemàtica delictiva i els actes incívics són similars i poden passar fàcilment d’un municipi a un altre”.

Els temps canvien i la policia ha d’afrontar els nous reptes de l’era moderna. Fins i tot- o la que més, la local. Hem vist augmentar les taxes de delinqüència al mateix temps que disminueixen els recursos i aquestes dues variables han provocat una caiguda de les taxes d’èxit i una major tensió en les relacions policia-comunitat. En aquesta nova era de la policia, la col·laboració de les forces de l’ordre és essencial, i la ciutadania també demana una major transparència.

L’alcalde badaloní, Xavier Garcia Albiol, explica a RCB que està convençut “que establir un canal de comunicació àgil i estable entre els diferents municipis (Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs) en qüestions operatives és essencial per poder millorar les actuacions policials. Això ens ajudarà a ser encara més eficaços en la lluita contra la delinqüència i els actes incívics a les zones properes a les poblacions veïnes”.

Per salvaguardar la seguretat pública, la clau rau en la col·laboració de les forces

Entenc que el fet que Badalona vulgui treballar amb municipis veïns per reforçar la seguretat a les zones frontereres és una resposta a una anàlisi de punts d’interès o el procés d’agregació de dades de crim i de creació de punts calents per dirigir les patrulles policials. Els estudis mostren que un petit segment de blocs i molt pocs delinqüents en sèrie són, de fet, responsables de la gran majoria absoluta dels delictes. En establir models coordinats basats en el lloc i centrats en els delinqüents en sèrie, la policia local podrà treballar més intel·ligentment, però no decisivament, encara. Al cap i a la fi, la delinqüència-violència (cada vegada més armada) és una crisi de salut pública i requereix, efectivament, la col·laboració de les forces de l’ordre de les tres fronteres i l’intercanvi de dades entre els seus departaments de policia local i treballadors socials.

Cal reconstruir la confiança comunitària i, per salvaguardar la seguretat pública, la clau rau en aquesta col·laboració anunciada de les forces de l’ordre municipal, que d’una manera o altra passen a associar-se. La nova estratègia anunciada per Garcia Albiol, però, queda curta si només treballa amb la policia local. Cal sumar-hi entitats municipals i fiscals, com també coordinar grups ciutadans que proporcionen recursos. Tot plegat milloraria la legitimitat policial i ajudaria els ciutadans del Barcelonès Nord a curar-se perquè finalment puguin obtenir els fons i serveis que necessiten.

La seguretat diària és essencial, però malauradament, malgrat els esforços pressupostaris i de col·laboració entre ciutats veïnes, els mitjans necessaris per a un bon resultat final esdevenen massa insuficients.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram