La propagació del concepte de smart city (ciutat intel·ligent, en català) ha portat a molts a buscar la solució als reptes de les ciutats en la tecnologia. Els tecnòlegs, probablement de manera interessada, han imposat un relat de la ciutat intel·ligent determinat per indicadors d’acompliment en la gestió de serveis municipals. Jo entenc que la ciutat, entesa com un projecte de convivència en un territori, és intel·ligent quan les condicions de vida dels seus ciutadans són òptimes.

Segons l’estudi ‘Smart cities. Ranking of European medium-sized cities’, la ciutat intel·ligent es classifica en sis categories; és a dir, govern intel·ligent, medi ambient intel·ligent, economia intel·ligent, mobilitat intel·ligent, ciutadans intel·ligents i manera de vida intel·ligent. Davant les eleccions municipals que vénen, Badalona necessita aquest “govern intel·ligent” que gestioni les mesures i polítiques que facilitin la transparència i la participació ciutadana en la presa de decisions, obrint la porta al “medi ambient intel·ligent”. És a dir, la reducció de l’impacte mediambiental i les mesures d’eficiència energètica.

Quant a economia, cal una major inversió en administració electrònica que redundaria a llarg termini en estalvis de costos. Fent ús dels models de negoci innovadors sorgits de les noves tecnologies, la Badalona Smart City demana també un sistema de transport innovador i limitar l’ús del vehicle privat.

Un consistori que ens dugui a una Badalona intel·ligent, de ment oberta i compromesa amb la millora de la seva comunitat, representa avui l’esperança d’un futur prometedor. Continuar incentivant l’educació i la inclusió digital és essencial per crear un ecosistema pròsper a la nostra ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram