Han passat les eleccions i podríem dir que tot ja torna a la normalitat. Una normalitat que enguany serà un pèl diferent, però que a nosaltres tot plegat ens ha fet viure moltes coses. El Badalònia és el programa d’humor i sàtira política i social de Badalona, que s’emet per Internet i que un bon dia Sergi Atencia Sánchez, Sonia Homar, David Ramon i Jaume Najarro van decidir donar-li vida. El primer capítol va ser una prova pilot, és a dir un capítol zero per a observar els resultats. El varem penjar a Internet ara farà un any i al novembre de l’any passat ja començàvem amb la primera temporada del programa. Des del setembre les productores que el fan possible; Tots Nosaltres TV i JN Audiovisuals, van estar estudiant com donar-li forma, els personatges que havíem d’imitar, la caracterització, els guions, crear un espai web etc… En total el Badalònia són 8 programes de 15 minuts cada un amb un total de 120 minuts d’imitacions de critica social i d’ironia local. Pel programa hi han passat molts personatges imitats com Xavier Garcia Albiol, Jordi Serra, Carles Sagués, Miquel Estruch, Joan Blanch, Mateu Chalmeta… i també hem creat personatges propis de l’imaginari col·lectiu de Badalona com la Iaia Manoleta o en Frederic Polvorons.

L’objectiu del Badalònia, era clar des d’un principi, parlar de l’actualitat de la ciutat, des del punt de vista de l’ humor i la autocrítica personal. Diuen que no hi ha res millor que riure-se’n d’un mateix, i amb respecte, carinyo i admiració, és el que hem intentat fer alhora de crear tant les imitacions dels personatges com els guions. Al final cada actor acaba agafant estimació a cada personatge. Però el programa també ha comptat amb col·laboracions externes, poder la més interessant ha estat la de l’Alfons Lasso com a “Badaloní inquiet” què en cada programa amb la seva secció ens posava al dia de les irregularitats o si més no d’allò que és criticable, però amb el resultat d’una crítica constructiva i aportant solucions als problemes dels ciutadans de Badalona. També hem d’agrair especialment la bona rebuda per participar de tots els candidats reals dels partits que han volgut enfrontar-se cara a cara amb la seva caricatura al “Versus” una secció molt especial per a nosaltres.

Ara arribem al final de temporada amb el “especial estiu” però al setembre Badalònia tornarà amb la segona temporada. Creiem que el programa ha servit, per a portar un punt de vista crític i sarcàstic que tota societat ha d’agrair. També des de la nostra modèstia hem intentat aportar solucions a alguns dels problemes de la ciutat i donar-li un petit espai d’altaveu per fer-los visibles. I tercer, sobretot per riure, per fer salut i per aconseguir que els espectadors ens donin les gràcies. No hi ha res millor, en temps de crisi, que anar pel carrer, que un ciutadà et pari i et digui “gràcies he rigut molt i per un moment m’ho he passat molt bé”. Per tot això ens retrobem al setembre. Salut i bon estiu!

David Ramon López

Productor del Badalònia