Estanis Alcover

Fins al dia 23 d’aquest mes de novembre, la capital de Catalunya acull l’Smart Cities, una activitat que es vanta de ser l’aparador de la tecnologia per a urbanites amb aquesta definició contundent: “Les ciutats intel·ligents guanyen en eficiència de recursos, redueixen costos, estalvien energia i milloren els serveis i la qualitat de vida dels ciutadans”. Com va titular El Periódico, “el paradís dels urbanites”, en el qual la ciutat de Badalona és alumna, tot i que desconec quina és la seva participació enguany.

Paral·lelament, el dia 9 també d’aquest mes, es va fer a Barcelona el Fòrum de Governs Locals de la Unió Europea i de la Comunitat d’Estats de Llatinoamèrica i el Carib. I també en aquest cas amb participació badalonina. L’alcalde, Xavier García Albiol, va ser en una taula de debat titulada “Mirades creuades entre Europa i Amèrica Llatina”, en la qual va advertir que, davant els grans desafiaments que advenen, “s’ha de tenir molt present que les ciutats són el primer referent de les persones, on s’adrecen prioritàriament perquè els resolguin els problemes del dia a dia; per això, és imprescindible que les administracions supramunicipals escoltin les seves demandes i aportin tot el finançament i els recursos que necessiten per poder atendre aquestes problemàtiques”.

“Les ciutats hem de ser un actor principal a l’hora d’establir els fulls de ruta col·lectius, ja que tenim grans reptes, com la immigració, la demografia o la implantació d’una administració totalment electrònica que no podrem abordar correctament si no es té en compte la nostra veu”, va afegir l’alcalde de Badalona.

Es dona el cas que aquesta intervenció també era apropiada per a l’Smart Cities, que es feia a la Fira de Barcelona amb representants de 800 ciutats i més de 600 experts per compartir els seus últims projectes i solucions orientades a utilitzar les noves tecnologies per fer que les smart cities siguin encara més intel·ligents. García Albiol feia al Fòrum una declaració formal de la feina que, com a alcalde, li ve a sobre. El quid de la qüestió és com es faran aquests deures. Moltes de les solucions aportades per ciutats de tot el món en els dos esdeveniments estan pensades per fer-los el dia a dia més fàcil en ciutats cada vegada més digitalitzades. I el reguitzell va ser ampli i generosament ben exposat.

La delegació badalonina que devia ser present a l’Smart Cities i la seva exposició va ser testimoni dels vuit temes principals en què s’estructurava el programa: Tecnologies Habilitadores, Energia i Medi Ambient, Mobilitat, Governança i Economia, Vida i Inclusió, Infraestructures i Edificis, Seguretat i Protecció i Economia Blava. Queda molt de camí per fer per veure Badalona dins la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents, però cal fer-lo.

Fora necessari saber si l’Ajuntament de Badalona ha previst en el seu programa de govern qüestions tan transcendentals com les treballades al Cities aquests dies de novembre. Un parell d’exemples: Badalona opta per una construcció de ciutat innovadora i eficient? Hi ha la intenció de promoure un debat ciutadà per abordar els reptes en descarbonització, digitalització i desenvolupament urbà sostenible?

Pel contingut del seu discurs de presa de possessió com a alcalde, sabem que Xavier García Albiol és conscient que la Badalona del futur haurà de facilitar la vida dels badalonins que hi habiten i promoure un canvi en com s’organitza i es gestiona l’Ajuntament de la ciutat. L’Smart Cities ens ha ensenyat, si més no, que una ciutat ha de ser intel·ligent i eficient en la gestió de tots els seus recursos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram