Barcelona ja és un referent internacional en mobilitat, emprenedoria, innovació, formació i recerca. Lentament però amb pas ferm, la ciutat de Barcelona ha anat construint les bases per desenvolupar la tan desitjada Societat del Coneixement. Ha calgut un consens important a l’administració local i l’administració autonòmica per poder fer les inversions i crear les infraestructures necessàries perquè passes. Han calgut algunes dècades, però ara el teixit organitzatiu, associatiu i empresarial és molt sòlid.

Amb aquest exemple, amb una de les capitals d’Europa fent bé aquesta feina, al marge de tots els canvis polítics, la resta de ciutats de l’àrea metropolitana van començar a seguir les seves passes. Amb un avantatge: podien treure rèdits de la marca Barcelona i, si eren vives, captivar algunes de les iniciatives que tenien Barcelona al punt de mira.

Així doncs, les grans ciutats del Barcelonès han posat o ja tenen previst posar en marxa projectes entorn de la innovació i les noves tecnologies en àmbits tan diversos com la impressió 3D, l’alimentació, les telecomunicacions… Estan recollint els fruits d’anys de treball captant força inversions públiques i privades que estan canviant les ciutats i preparant-les per al futur i, per què no, per al present.

Manquen agents que treballin per garantir que els emprenedors i les grans empreses es vulguin establir al nostre territori

De totes elles, la que crida més l’atenció és Badalona. A la serralada de Marina ha crescut un campus de l’àmbit de la salut que constitueix un microclima a la ciutat. S’ha aconseguit agrupar, a prop d’un hospital referent del nord de Barcelona i el Maresme, centres de recerca i instituts que treballen amb un capital humà altament qualificat i que s’ha fet un nom a Europa.

Aquesta gran tasca té un però: aquest espai de tant valor afegit per la ciutat viu aïllat de la ciutat. Per a gran part dels badalonins, només és l’hospital on anem quan ens fem mal o visitem un familiar o amic, però no hi interactuem de cap altra forma. L’oferta formativa dels nostres centres de secundària no es planifica d’acord amb les necessitats d’aquest campus, a les administracions els manca la continuïtat necessària per poder crear xarxes que impulsin de manera definitiva un canvi de model econòmic a la ciutat. Manquen agents que treballin diàriament per tal de garantir que els emprenedors i les grans empreses es vulguin establir al nostre territori.

Moltes persones han dedicat esforços a planificar, a proposar projectes que han caigut en l’oblit, mai era el moment. Ara ja no valen les excuses, ja no podem deixar passar més oportunitats i cal encetar accions que canviïn el mapa de la ciutat. Avui disposem de models a seguir i s’ha de dedicar més temps a planificar. Cal actuar, cal fer petites accions que ens apropin una mica més cada any a una nova ciutat envoltada de coneixement i intel·ligència, on els seus habitants s’impliquin i gaudeixin d’un nou context social més inclusiu, igualitari i sostenible.

Badalona té futur i només depèn dels seus ciutadans i ciutadanes que sigui el que tots desitgem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram