Enguany les entitats organitzadores de la festa medieval Pirates a Badalona celebren el 20è aniversari d’aquesta festa tan popular.

M’han explicat que, a més de comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament, aquest any tan especial volen aconseguir patrocinadors per assegurar un bon programa d’activitats. Entre moltes altres novetats, tenen previst celebrar una traditio puellae. És a dir, un casament.

A l’edat mitjana (encara que la festa Pirates a Badalona se situa molt a finals d’aquesta època) els casaments tenien dues parts diferenciades: les esposalles o desponsatio i el casament o puellae.

Les esposalles era el moment en el qual les parts interessades formalitzaven l’acord jurídic mitjançant un pacte entre el pare de la promesa i el futur espòs. En aquest acte la família del pretendent pagava un dot, la donació d’un determinat patrimoni, a canvi d’obtenir la pàtria potestat sobre la muller amb la qui es volia casar el seu fill. Aquesta donació més tard s’anomenaria “arres” i quedaven documentades en un escrit anomenat “carta d’arres”.

La núvia rebia en propietat un patrimoni que podia incloure béns mobles o béns immobles (terres, castells, serfs, etc.). Fet aquest tràmit a la dona se la coneixia com muller arreda o muller velada.

Poc temps després se celebrava la cerimònia del casament -puellae- que, en general, era un acte solemne i espectacular que acabava amb un gran banquet i una gran festa. La varietat de productes que es podien assaborir en aquest àpat, així com la música, les danses i les acrobàcies de les quals es podien beneficiar tots els assistents eren excepcionals. Així era com la dona passava a pertànyer a la casa paterna del marit. Després d’això es procedia a l’entrega del nou espòs per part de la seva família a la dona i ja podien cohabitar junts a la casa del marit. Diuen les cròniques que després de la primera nit, si l’home comprovava que la seva dona era verge i en quedava satisfet, el primer que feia l’endemà era fer-li un regal.

Bé, no sabem com tenen previst els nuvis de la festa medieval celebrar el seu casament, però estem segurs que tots els que hi estarem convidats ens ho passarem molt bé. Ens diuen també els organitzadors de la festa que encara hi ha més sorpreses, ja volen que aquest 20è aniversari sigui inoblidable.

Com ja s’ha fet altres anys, previ als dies festius, es faran diferents actuacions per diversos indrets de la ciutat per anunciar la festa. També s’organitzarà el II Cicle de Cinema Corsari a l’AV Canyadó de Badalona. El front marítim, conegut com el territori pirata, s’omplirà de despietats i cruels pirates. Hi haurà tallers diversos, un espectacular concert de música folk amb ball i el tradicional mercat de productes d’artesania i de manduca. Es podran fer passejades pel litoral badaloní a bord de quetx Ciutat de Badalona i gaudir d’unes vistes fantàstiques. Continuarà la festa a Dalt la Vila, la platja dels Pescadors i Can Canyadó.

Ah! Em diuen que la festa medieval Pirates a Badalona se celebrarà els dies 13, 14 i 15 a Dalt la Vila i Can Canyadó i el 21 i el 22 al Front Marítim i al Port. No us la perdeu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram