Venir a Badalona a fer un míting polític amb la nau encara fumejant, tres morts, quatre persones en estat crític a l’hospital, i el dubte de si hi ha més víctimes entre les runes de la nau, és dels actes més deplorables que hem vist mai en política. El partit hereu de l’Alianza Popular del ministre franquista Fraga Iribarne és especialista en utilitzar els morts per fer política, els hi és igual si són els morts del terrorisme o els morts de la misèria.

La tragèdia viscuda la setmana passada amb l’incendi de la nau industrial al barri del Gorg, amb quatre víctimes mortals, ha estat la darrera mostra de com el Partit Popular està utilitzant Badalona, no només com a agència de col·locació de dirigents del partit a càrrec dels impostos dels veïns i veïnes, sinó també com a plató de promoció de Pablo Casado (amb permís d’Alejandro Fernández, que està fent campanya pel 14F i va fer el paper de la trista figura).

Després de la, gairebé, desaparició institucional del Partit Popular a Catalunya, sense alcaldies, amb pocs regidors i amb el pitjor resultat de la seva història a les eleccions al Parlament de Catalunya, aconseguit precisament per García Albiol, Pablo Casado ha trobat a Badalona la seva punta de llança per fer política a Catalunya i competir amb Vox per retenir el seu electorat més radical d’ultradreta.

La setmana passada, el diari Ara feia un article on recollia tots els dirigents del Partit Popular que García Albiol ha col·locat a Badalona, una barbaritat. Si de veritat treballessin per Badalona, encara seria assumible, però el pitjor del cas és que estan treballant per Pablo Casado amb càrrec a l’erari públic local.

La direcció de la política catalana del Partit Popular no està al Parlament amb Alejandro Fernández, sinó que Casado l’ha situat a Badalona. I prova d’això és com una diputada del PP al Parlament ha preferit abandonar l’escó i venir a treballar de coordinadora d’un departament municipal, igual que l’expresident provincial del PP a Barcelona, l’expresidenta del PP de Girona, l’actual secretària general del PP a Barcelona i el seu predecessor al mateix càrrec, el president del PP a Mataró. O com Casado ha nomenat García Albiol president del Comitè d’Alcaldes del PP a tota Espanya.

Darrere d’aquesta direcció catalana del PP a l’ombra, hi ha la competició del PP amb Vox a nivell municipal a tot l’Estat. Tot i que Casado va intentar fer veure que es situava en posicions polítiques més de centredreta després del debat de la moció de censura presentada per Vox al Congrés dels Diputats, la realitat és que la competició per veure qui és més de dretes, i tancar la fuita de vots del PP cap a Vox, continua ben viva i comença pels municipis.

Dintre d’aquesta estratègia de disputar el vot d’ultradreta a Vox, encaixa perfectament l’alcalde García Albiol, un perfil del qual penja sempre l’etiqueta de fer política a qualsevol preu i sense cap sensibilitat social ni humanitat. Ho vam viure la setmana passada amb l’incendi de la nau, on constantment l’alcalde intentava criminalitzar les víctimes sense cap mena d’interès a realitzar una anàlisi rigorosa, seriosa i real d’un problema extremadament complex. Un discurs simplista per combatre Vox. Solucions simples a problemes complexos, la definició del populisme.

Pablo Casado té molt present que el seu model de política el representen polítics com Isabel Díaz Ayuso o Xavier García Albiol, als quals intenta promocionar perquè poden competir amb Vox per un mateix electorat. De fet, el pare polític de tots ells, també de Casado i d’Abascal, no deixa de ser altre que José María Aznar, amb la inestimable aportació d’Esperanza Aguirre com a mentora del líder de Vox.

Pablo Casado torna a necessitar l’Albiol més escorat a la dreta per retenir la fuita de vots cap a Vox a tota Espanya. És per això que, malauradament, avui Badalona està en mans i al servei de Pablo Casado. I que això passi amb una majoria d’esquerres i progressista al Ple de Badalona és encara més incomprensible.